Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Μπανόφι: Φτιάχνεται εύκολα και είναι εξαιρετικά απολαυστικό και δροσερό


Ένα γλυκό που έκανε σχετικά πρόσφατα την εμφάνισή του και έχει ενθουσιάσει με τον συνδυασμό γεύσεων και ...
αρωμάτων. Φτιάχνεται εύκολα και είναι εξαιρετικά απολαυστικό και δροσερό.



Υλικά:

Για 6 άτομα

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ
150 γρ. μπισκότα της αρεσκείας μας (κούκις, πτι μπερ, digestive κ.ά.), θρυμματισμένα στο μούλτι μέχρι να γίνουν χονδρή σκόνη
80 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή μαργαρίνη), λιωμένο (χωρίς να κάψει)
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 κουτ. σούπας τυρί κρέμα (ή μασκαρπόνε)
3 ώριμες μπανάνες, όχι υπερβολικά μαλακές
λίγο κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο, για τη διακόσμηση

Εκτέλεση:

Καραμέλα: Φτιάχνω μια ιδιότυπη «καραμέλα» με το ζαχαρούχο γάλα με τον ακόλουθο τρόπο: Βάζω μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνω να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Βάζω το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα μέσα στην κατσαρόλα, χωρίς να το ανοίξω, φροντίζοντας το νερό να το καλύπτει τελείως. Το σιγοβράζω για 3½ – 4 ώρες, συμπληρώνοντας με νερό όποτε χρειαστεί, ώστε το κουτί να μένει πάντα καλυμμένο. Στο διάστημα αυτό το ζαχαρούχο γάλα θα πήξει ακόμα περισσότερο και θα σκουρύνει, αποκτώντας μια θαυμάσια καραμελωμένη γεύση. Το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει.

Βάζω σε ένα μπολ τα θρυμματισμένα μπισκότα και το λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και ανακατεύω μέχρι να φτιάξω ένα λασπώδες μείγμα. Βάζω ένα τσέρκι με διάμετρο 20 – 22 εκ. σε ένα ταψάκι, το οποίο έχω στρώσει με λαδόκολλα, και αδειάζω το μείγμα στο τσέρκι. Το απλώνω με ένα κουτάλι να καλύψει τον πυθμένα και βάζω το ταψάκι με το τσέρκι στο ψυγείο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να σφίξει καλά.

Χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει σαντιγί και προσθέτω το τυρί κρέμα (ή το μασκαρπόνε). Ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα, με απαλές κινήσεις για να μην χαθεί ο όγκος της σαντιγί.

Συναρμολόγηση: Ξεφλουδίζω τις μπανάνες και τις κόβω σε λεπτές φετούλες. Βγάζω το τσέρκι από το ψυγείο και στρώνω τις φέτες μπανάνας στην κρύα βάση, καλύπτοντάς την τελείως. Ανοίγω το κουτί με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και το απλώνω επάνω στις φέτες μπανάνες, ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Από πάνω αδειάζω το μείγμα της σαντιγί και σκεπάζω το τσέρκι με διάφανη μεμβράνη. Το βάζω στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες, μέχρι η κρέμα να κρυώσει και να σφίξει. Λίγο πριν σερβίρω, αφαιρώ τη μεμβράνη, πασπαλίζω με το κακάο και σερβίρω.

Χρόνος Προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος Εκτέλεσης:

Μαγείρεμα καραμέλας: 3½ – 4 ώρες
Χρόνος Αναμονής:

Στο ψυγείο: περίπου 4 ώρες

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs