Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Και οι γυναίκες αυνaνίζονται!


Συζητώντας στις παρέες, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες των περιοδικών, παρακολουθώντας σειρές και ...
ταινίες μπορείς εύκολα να αντιληφθείς πώς στην ελληνική κοινωνία η αυτοικανοποίηση, τόσο ως προσδοκία αλλά και ως διαδικασία, έχει ταυτιστεί κυρίως με το ανδρικό φύλο.



Και όμως τα μηνύματα που οι γυναίκες λαμβάνουν γύρω από την γυναικεία αυτοικανοποίηση απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα όπου ο αυνανισμός αποτελεί μια ολοκληρωμένη, συνειδητή πράξη μέσα από την οποία τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα αναζητούν και αντλούν σεξουαλική ευχαρίστηση και ηδονή. Πότε ξεκινά όμως η γυναίκα αυτό το ταξίδι γνωριμίας με το σώμα της και άντλησης ηδονών;


Η σεξουαλική αφύπνιση της έφηβης

Η διαδικασία του αυνaνισμού, τόσο για τον άνδρα όσο και για την γυναίκα, ξεκινά συνήθως στο στάδιο της εφηβείας, καθώς η ηλικία αυτή ταυτίζεται με την περιέργεια του εφήβου για το σώμα του και την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας του. Στην έφηβη γυναίκα ο αυνaνισμός εκφράζεται με την κλειτοριδική ηδονή, χωρίς όμως αυτή να είναι αυτοσκοπός. Ο γυναικείος αυνaνισμός μπορεί να εκφραστεί με άγγιγμα στο στήθος ή με τη μορφή κινήσεων των μηρών και με αγγίγματα – πίεση στην περιοχή της κλειτορίδας. Η αυνaνιστική διαδικασία στη γυναίκα λοιπόν έχει ποικιλομορφία και μπορεί να βιωθεί διαφορετικά ανάλογα με το πόσο οικεία αισθάνεται η γυναίκα με τα διάφορα σημεία του σώματός της.

Πράγματι, στην εφηβεία τους αρκετά κορίτσια ξεκινούν δειλά να εξερευνούν το σώμα τους, παρότι συχνά μπλοκάρουν εξαιτίας των στερεοτύπων και των αυστηρών ηθικών εγγραφών που η οικογένεια τους διαπερνά. Είναι συχνό φαινόμενο μια νέα κοπέλα να μην έχει αγγίξει ποτέ το σώμα της από φόβο πως θα κάνει κάτι ανήθικο. Η γυναικεία αυτοικανοποίηση σαν κάτι «ανήθικο, κακό, βρώμικο, εξευτελιστικό» δημιουργεί στις έφηβες μια φοβική και αποφευκτική στάση και διαμορφώνει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό των εφήβων γυναικών και ανδρών που αυνaνίζονται, με σαφές προβάδισμα στους δεύτερους. Η οικογένεια, οι παρέες και το όλο κοινωνικό περιβάλλον «φρενάρουν» την σεξουαλική αφύπνιση της έφηβης ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν την σεξουαλική δραστηριότητα του έφηβου περνώντας τα πρώτα έμμεσα μεν, ξεκάθαρα δε μηνύματα για τα διαφορετικά επίπεδα ανοχής απέναντι στη σεξουαλικότητα ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού.

Η αυτοικανοποίηση του έφηβου κοριτσιού συχνά τρομάζει τους γονείς που γεννούν ενοχές στην κόρη τους, γεμίζοντάς τη συναισθήματα ντροπής και –σε ακραίες περιπτώσεις- απέχθειας προς τον εαυτό της και την περιοχή των γεννητικών της οργάνων.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι πως ο αυνaνισμός, αποτελεί μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά εξερεύνησης του σώματος που βοηθά στην εξοικείωση με τη σεξουαλική λειτουργία και φυσικά «στρώνει» το δρόμο προς την βίωση της οργασμικής ηδονής ενόσω η νέα γυναίκα προετοιμάζει το πέρασμά της στην ενεργή σεξουαλική ζωή.


Ο αυνaνισμός στην ενήλικη ζωή…

Φυσικά, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μια γυναίκα να διατηρεί την αυνaνιστική της συνήθεια στο πέρασμα του χρόνου ακόμη κι όταν έχει ενεργή σεξουαλική ζωή. Στο γραφείο μου συχνά με επισκέπτονται γυναίκες για να συζητήσουν την «έλλειψη οργασμού» τους στο ερωτικό παιχνίδι με το σύντροφό τους, παρότι απολαμβάνουν την ηδονική τους κορύφωση και τον κλειτοριδικό οργασμό μέσα από το δικό τους αυνaνιστικό παιχνίδι. Οι γυναίκες αυτές συνήθως νιώθουν ντροπή και αμηχανία απέναντι στην κλειτοριδική τους κορύφωση, φοβούνται να ζητήσουν από το σύντροφό τους να παίξει μαζί τους και να τις φέρει σε κλειτοριδικό οργασμό και στέκονται μειονεκτικά απέναντι στην προσδοκία ενός κολπικού οργασμού. Είναι σημαντικό μια γυναίκα να αναγνωρίσει πως για να μπορέσει η ίδια να ικανοποιηθεί πρέπει ο σύντροφός της να γνωρίζει τι της αρέσει, τι την ευχαριστεί και αντίστοιχα τι την κάνει να νιώθει άβολα στο ερωτικό παιχνίδι. Δεν είναι εφικτό ο σύντροφος σου να τα γνωρίζει όλα και φυσικά δεν μπορούμε να απαιτούμε να τα μαντεύει κάθε φορά. Για αυτό το λόγο είναι ζωτικό μια γυναίκα να εκφράζει ανοιχτά τις επιθυμίες της στο σύντροφό της αφού υπάρχουν πάντα επιθυμίες που εάν μοιραστούν μπορούν να αυξήσουν την ηδονική συμμετοχή οδηγώντας το ζευγάρι στην βίωση κρυφών και ανεξερεύνητων πόθων.


Η γυναίκα που δεν αυνaνίζεται…

Είναι συνήθως «κρατημένη» σεξουαλικά και δύσκολα αφήνεται στο ερωτικό παιχνίδι και στον παρτενέρ της , αφού δεν έχει αφεθεί ούτε στον ίδιο της τον εαυτό. Η έλλειψη οικειότητας με το σώμα της μπορεί να χτίσει μια «ψευδή» εικόνα εαυτού καθώς και τα θεμέλια χαμηλής αυτοπεποίθησης που αντανακλάται και στο ερωτικό παιχνίδι με συστολή και συνεχή αυτοπαρατήρηση από μέρους της γυναίκας. Ο άνδρας συχνά θυμώνει δίπλα σε μια παρτενέρ που αισθάνεται ψυχρή και απρόθυμη να αφεθεί στα χέρια του. Η αυτοικανοποίηση λοιπόν, βοηθά την γυναίκα να ωριμάσει σεξουαλικά, να αντιληφθεί τι της αρέσει, να ανακαλύψει τις ερωτογενείς της ζώνες και να μοιραστεί με τον σύντροφό της στιγμές ηδονής χωρίς άγχος, αμηχανία και αισθήματα ντροπής και ανασφάλειας.


Στο άλλο άκρο…

Ένα σύγχρονο φαινόμενο – ή μάλλον ένα φαινόμενο που τώρα πια εκδηλώνεται περισσότερο ανοιχτά στα γραφεία των ειδικών, είναι η έντονη αυνaνιστική συνήθεια κάποιων γυναικών που καταναγκαστικά καταφεύγουν στον αυνaνισμό για να αγχολυθούν, να αποφορτιστούν ψυχικά ή ακόμη για να ψάξουν εκεί την ικανοποίηση που δε λαμβάνουν από τις σχέσεις τους. Εάν αισθάνεσαι πώς ο αυνaνισμός σου λειτουργεί σα μηχανισμός άμυνας απέναντι σε προβλήματα της σχέσης σου με τον σύντροφό σου τότε αναγνώρισε το αρχικά και επικοινώνησέ το στον σύντροφό σου αφού μαζί μπορείτε να βρείτε τη λύση. Εάν νιώθεις πώς αντανακλά προβλήματα στη σχέση σου με τον ίδιο σου τον εαυτό, τότε μπορείς πάντα να απευθυνθείς στον ειδικό σεξουαλικής υγείας που θα σε ακούσει προσεκτικά σε ένα ασφαλές περιβάλλον και θα σε βοηθήσει να επαναπροσδιορίσεις την έκφραση της σεξουαλικότητάς σου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs