Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Κοίτασμα "μαμούθ" στην Κύπρο: Οι μεγάλες προοπτικές και τα επόμενα βήματα


Η ανακάλυψη και κυρίως το γεγονός ότι το κοίτασμα είναι άριστης ποιότητας και εκμεταλλεύσιμο σημαίνει πως για τα επόμενα ...
τουλάχιστον 20 χρόνια η Exxon Mobil θα είναι στην Κύπρο και άρα η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ εμβαθύνεται και εδραιώνεται με πολυποίκιλα οφέλη.




Το γεγονός πως το πλούσιο κοίτασμα έχει εντοπισθεί σε πετρώματα τύπου Ζορ αλλά σε μικρότερο βάθος έχει δύο άμεσες θετικές αντανακλάσεις, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το κυπριακο SigmaLive.

1) Το κόστος εξόρυξης μειώνεται και άρα η αξιοποίηση μπορεί να προχωρήσει τάχιστα.

2) Επειδή παρόμοια πετρώματα βρίσκονται και πέριξ του στόχου Γλαύκος σημαίνει πως δυνητικά υπάρχει και άλλο φυσικό αέριο στο τεμάχιο 10 και δεν αποκλείεται η Exxon να τρέξει ένα πλούσιο γεωτρητικό πρόγραμμα στο ίδιο τεμάχιο πάνω και πέραν από την αναμενόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Σημειώνεται ότι αποτελεί διακαή πόθο της Λευκωσίας και στρατηγικό σχεδιασμό της ExxonMobil η δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Από εκεί και πέρα, πλέον έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, όμως υπολείπεται και άλλα.

Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, που επικαλείται το SigmaLive, αναφέρουν ότι για να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος και να είναι οικονομικά συμφέρον θα πρέπει να πιστοποιηθούν ποσότητες περί των 15 τρισ. κυβικών ποδιών. Άρα, αν κάποιος αθροίσει τα μέχρι σήμερα εντοπισθέντα κοιτάσματα αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά υπολείπεται άλλος ένας Γλαύκος.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, τα 5 τρισ. της Αφροδίτης δεν πρέπει να υπολογίζονται γιατί το κοίτασμα είναι προχωρημένο, έχουν υπογραφεί συμφωνίες για πώλησή του στην Αίγυπτο και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσθετη ποσότητα για υγροποίηση.

Όπως τονίζεται, στην "μεγάλη εικόνα" θα πρέπει να μπει και το εντός εισαγωγικών ξεχασμένο κοίτασμα «Καλυψώ», στο οικόπεδο 6. Εκτιμάται δε ότι είναι θέμα μερικών ημερών να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την εντοπισθείσα από την ΤΟΤΑΛ ποσότητα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο