Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Περίεργο αίτημα Ζάεφ: Να πει η Ελλάδα αν στην επικράτειά της ομιλείται «μακεδονική» γλώσσα


Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ καλεί την Ελλάδα να απαντήσει αν ομιλείται η «μακεδονική γλώσσα» στο...
έδαφός της, καθώς, όπως τόνισε, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρη 
και πως η ελληνική πλευρά με αυτήν αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας.

Όπως δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΙΑ «η Συμφωνία είναι ξεκάθαρη και μπορεί να εξηγηθεί πολύ εύκολα αν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο γεγονός είναι ότι η "μακεδονική γλώσσα" έχει γίνει αποδεκτή στη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Η "μακεδονική" γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας, αλλά είναι διαφορετική από την ελληνική κληρονομιά».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μπορεί να υπάρξει κατανόηση τέτοιων θεμάτων, επικαλούμενος το πνεύμα της καλής γειτονίας και της φιλίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν είναι πρόβλημα να λένε ότι ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα, είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει αν στο έδαφός της ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα.

«Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις, καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.
Πληροφορίες: enikos.gr/MIA

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs