Πότε είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι και τι πρέπει να περιλαμβάνει απαραιτήτως η εξίσωση ...
της ευτυχίας για να μη σβήσει το χαμόγελο από το πρόσωπό μας
Οι άνθρωποι είναι πράγματι πιο ευτυχισμένοι σε πιο γραφικά και όμορφα περιβάλλοντα, ακόμα και όταν στην εξίσωση μπαίνουν οι πιθανές επιπτώσεις του καιρού και οι επαγγελματικές και προσωπικές δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται τη δεδομένη στιγμή, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.
Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η ερευνητική ομάδα από το Εργαστήριο της Επιστήμης των Δεδομένων στο Warwick Business School, το Ινστιτούτο Alan Turing και το Πανεπιστήμιο του Sussex ανέλυσε δεδομένα που παρείχαν οι χρήστες διαδικτυακών εφαρμογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν προσπαθήσει ξανά να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ ενός όμορφου περιβάλλοντος και της ευτυχίας, αλλά δεν τα είχαν καταφέρει λόγω της δυσκολίας στη μέτρηση της ευτυχίας των ανθρώπων και της ομορφιάς του περιβάλλοντος σε μεγάλη κλίμακα, όπως σε μια ολόκληρη χώρα.
Τώρα οι ερευνητές επεξεργάστηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο αξιολογήσεις από το Scenic-or-Not, ένα διαδικτυακό παιχνίδι που καλεί τους ανθρώπους να βαθμολογήσουν φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη συνέχεια συνδύασαν τα δεδομένα από το Scenic-or-Not με μετρήσεις τριών περίπου ετών από περισσότερους από 15.000 χρήστες της εφαρμογής Mappiness του iPhone, η οποία ζητά από τους χρήστες να αναφέρουν το βαθμό ευτυχίας τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα καταγράφεται η τρέχουσα τοποθεσία τους, η συντροφιά με την οποία βρίσκονται και με τι ασχολούνται τη δεδομένη στιγμή.
«Ενώ οι συστάσεις από προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί γενικότερα στα οφέλη του φυσικού περιβάλλοντος, η δική μας ανάλυση παρέχει νέα ποσοτικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ομορφιά, εκτός από την παρουσία του φυσικού περιβάλλοντος στις αποφάσεις σχεδιασμού των πόλεων, προκειμένου να οδηγηθούμε σε καλύτερα επίπεδα ευημερίας», δήλωσε η καθηγήτρια Suzy Moat, με τον συνεργάτη της καθηγητή Chanuki Seresinhe να συνεχίζει:
«Είναι ζωτικής σημασίας να δείξουμε ότι δεν είναι μόνο η ύπαιθρος με την οποία παρατηρούμε τη σύνδεση ομορφιάς και ευτυχίας: οι οικιστικές περιοχές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά κτίρια ή γέφυρες, έχουν επίσης θετική σχέση με την ευτυχία, γι’ αυτό η έρευνα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στη λήψη αποφάσεων κατά τον σχεδιασμό πόλεων».
Σε προηγούμενες εργασίες, πάντως, η ομάδα έδειξε πως υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και η τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να γίνεται αυτόματη αξιολόγηση της ομορφιάς ενός τοπίου.
Ο καθηγητής Tobias Preis σχολίασε σχετικά: «Συνδυαστικά, τα ευρήματά μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αποτύχουμε να αναγνωρίσουμε τα διαμάντια που υπάρχουν κρυμμένα στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον μας, αφενός αν πάρουμε αποφάσεις σχεδιασμού που λαμβάνουν υπόψη την ομορφιά και αφετέρου αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορέσει να μας βοηθήσει να βγάλουμε τέτοια συμπεράσματα σε μεγάλη κλίμακα».
Σύμφωνα με τον Δρ. Seresinhe, έναν εκ των συγγραφέων της μελέτης «η Θεωρία Αποκατάστασης Προσοχής υποστηρίζει ότι τα τοπία που απαιτούν λιγότερο την προσοχή μας, μάς επιτρέπουν να νιώθουμε λιγότερο κουρασμένοι, πιο ικανοί να συγκεντρωθούμε και λιγότερο ενοχλημένοι. Τοπία που είναι πιο όμορφα μπορεί επίσης να κρατήσουν το ενδιαφέρον μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας έτσι τις αρνητικές σκέψεις».