Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019

Παρασιτοκτόνα: Ποια φρούτα και λαχανικά είναι υψηλού κινδύνου;


Οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν πλέον προϊόντα βιολογικής γεωργίας, επειδή...
φοβούνται τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία. Ποια είναι όμως 
τα φρούτα και τα λαχανικά της συμβατικής γεωργίας που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» σύμφωνα με τους ειδικούς;


α. τα κηπευτικά

Γιατί: Στις μονοετείς καλλιέργειες, τα υπολείμματα είναι συνήθως περισσότερα από ό,τι στα δενδρώδη. Κι αυτό γιατί στα τελευταία απαιτείται περισσότερος χρόνος για να περάσει το φυτοφάρμακο από τις ρίζες, να διασχίσει τον κορμό και να φτάσει στον καρπό.


β. οι φράουλες

Γιατί: Η ωρίμανσή τους γίνεται σταδιακά και επιπλέον το φρούτο δεν διαθέτει επιδερμίδα. Επιπλέον, η τραχιά επιφάνειά του φρούτου, επιτρέπει την κατακράτηση φαρμάκου στην επιφάνειά του. Τη στιγμή που το ξεφλούδισμα και το μαγείρεμα των φρούτων, απομακρύνει τα υπολείμματα σε ποσοστό έως 99%, στο συγκεκριμένο φρούτο η ανάγκη τήρησης των κανόνων της ορθής γεωργικής πρακτικής είναι επιβεβλημένη.


γ. η σταφίδα

Γιατί: Οι παραγωγοί της έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές ασθένειες. Γενικά στις μεγάλων εκτάσεων εντατικές μονοκαλλιέργειες, υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα για υπερβάσεις στη χρήση παρασιτοκτόνων. Η εντατική μονοκαλλιέργεια είναι συνθήκη για την επικινδυνότητα.


δ. οι καλλιέργειες θερμοκηπίου

Γιατί: Εμφανίζουν συχνότερα υπερβάσεις. Στους σχετικούς ελέγχους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις καλλιέργειες.
Συμβουλές για τους καταναλωτές

* Αγοράστε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.

* Αν αγοράζετε συμβατικά:

- Πλύντε καλά τα φρούτα και λαχανικά, κατά προτίμηση με πράσινο σαπούνι από σαπωνοποίηση ελαίων. Ξεπλύντε τα καλά με άφθονο νερό. Σύμφωνα με στοιχεία από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών απομακρύνει περίπου το 40-60% των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στην επιφάνεια.

- Μην περιορίζετε τις αγορές σας σε έναν καλλιεργητή. Η εναλλαγή στις αγορές των φρούτων και λαχανικών περιορίζει την πιθανότητα της χρόνιας έκθεσης στον κίνδυνο της παρουσίας υπολειμμάτων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στη χρόνια τοξικότητα, στο να τρώμε δηλαδή συστηματικά φρούτα και λαχανικά που έχουν υπολείμματα άνω των επιτρεπτών ορίων. Η χρόνια κατανάλωση έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση και ογκογένεση, προβλήματα στο αναπαραγωγικό, στο ανοσοποιητικό και στο ενδοκρινικό σύστημα.
Πηγή: stogiatro.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs