Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Έρχεται ταλαιπωρία στα αεροδρόμια για πτήσεις σε χώρες εκτός Σένγκεν


Ταλαιπωρία και ουρές έρχονται από τη Δευτέρα 8 Απριλίου για τους επιβάτες στα μεγάλα αεροδρόμια της Ελλάδος με ...
προορισμό σε χώρες εκτός Σένγκεν. 




Κι αυτό γιατί από τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017 και αλλάζει η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων των επιβατών.

Πλέον θα είναι υποχρεωτική για τους αστυνομικούς που διενεργούν τους ελέγχους στα αεροδρόμια η πληκτρολόγηση των στοιχείων των επιβατών πτήσεων εκτός Σένγκεν, τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις αφίξεις. Αυτό γίνεται για τη διασταύρωση στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσεων δεδομένων. 

Ομως, οι σημαντικές ελλείψεις στον αριθμό των αστυνομικών αναμένεται να δημιουργήσουν ατελείωτες ουρές επιβατών στους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων των ελληνικών αεροδρομίων. Η πρώτη απόπειρα εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είχε πραγματοποιηθεί πριν ακριβώς δύο χρόνια αλλά σταμάτησε μετά από 48 ώρες καθότι οι επιβάτες σχημάτιζαν τεράστιες ουρές.

Σε ανακοίνωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναφέρεται πως λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου χρόνου αναμονής στο διαβατηριακό έλεγχο, παρακαλούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν να προσέρχονται έγκαιρα στα σημεία ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή τους για να φτάσουν στην Πύλη Αναχώρησης της πτήσης τους και να χρησιμοποιούν διαβατήριο και όχι αστυνομική ταυτότητα, προς επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, στο τμήμα Ασφαλείας του αεροδρομίου «Μακεδονία» υπηρετούν σήμερα 50 άτομα, τα οποία εκτελούν πέντε βάρδιες των δέκα ατόμων. Με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει η κάθε βάρδια να ενισχυθεί με τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Αρα, απαιτούνται επιπλέον 20 άτομα, ώστε να υπάρχουν πέντε βάρδιες των 14 ατόμων. Και αυτό με την επιφύλαξη ότι κανένα από αυτά δεν θα απασχολείται με άλλες υπηρεσιακές δουλειές, αλλά καθαρά και μόνο με τον έλεγχο των διαβατηρίων.

«Πριν από μερικές εβδομάδες η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εξέδωσε διαταγή ενίσχυσης του τμήματος Ασφαλείας του αεροδρομίου με… αποσπάσεις συναδέλφων. Ετσι κι αλλιώς δεν είναι περίοδος μεταθέσεων, αν και γνώριζαν ότι από την 7η Απριλίου θα αλλάξουν τα δεδομένα στα αεροδρόμια και θα αυξηθεί η δουλειά. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους συναδέλφους να αποσπαστούν στο αεροδρόμιο και εκτιμώ ότι από Κυριακή θα γεμίζουν ασφυκτικά οι αίθουσες αναχωρήσεων και αφίξεων του “Μακεδονία”», είπε στον ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης. Πρόσθεσε ότι έχει στείλει έγγραφο στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με το οποίο ζητά ένα ποσοστό των δόκιμων αστυνομικών να υπηρετήσουν στο «Μακεδονία» για να «ανακουφίσουν» την κατάσταση. «Και αν μας τους διαθέσουν, θα είναι από τον Ιούνιο. Τουλάχιστον τότε θα μπορούν να κάνουν τις πεζές περιπολίες, ώστε οι έμπειροι συνάδελφοι να ασχολούνται με τους ελέγχους διαβατηρίων», είπε.

Ομως, η κατάσταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν θα είναι… πιεστική μόνο για τις εκτός Σένγκεν πτήσεις. «Στις εντός Σένγκεν πτήσεις δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση των επιβατών στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις. Ομως, από την 1η Απριλίου έχουν αυξηθεί τα μέτρα για τις πτήσεις με προορισμό αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.λπ. Πλέον, στις πύλες εξόδου, δηλαδή λίγο πριν αρχίσει η επιβίβαση στο αεροσκάφος, υπάρχει αστυνομικός ο οποίος ελέγχει διεξοδικά αν τα έγγραφα των επιβατών είναι πλαστά. Και αυτό γίνεται στο πλαίσιο ελέγχου της μετάβασης προσφύγων και μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τη χρήση πλαστών εγγράφων. Να σημειωθεί ότι πέρυσι έγιναν στο”Μακεδονία” περισσότερες από 1.400 συλλήψεις επιβατών με πλαστά έγγραφα», υπογράμμισε ο κ. Τσαϊρίδης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs