Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Αδιάφοροι για τις ευρωεκλογές οι Γερμανοί -Τι δείχνουν οι δημοσκοποήσεις


Μεγάλο προβάδισμα στους Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές, CDU/CSU της καγκελαρίου Μέρκελ ...
δίνει η τελευταία δημοσκόπηση στη Γερμανία, για τις ευρωεκλογές. 




Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ λαμβάνει 33% στην πρόθεση ψήφου και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 18%, οι Πράσινοι επίσης με 18%, το εθνικιστικό AfD με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7% και η Αριστερά (Die Linke) με 6%. 

Αδιάφορες οι ευρωεκλογές για μεγάλο ποσοστό των Γερμανών

Ενα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από το πολιτικό βαρόμετρο της εβδομάδας που πέρασε για τη δημόσια τηλεόραση ZDF είναι το ενδιαφέρον των Γερμανών πολιτών για τις ευρωεκλογές. 

Οπως αναφέρει η DW, το ενδιαφέρον των Γερμανών έχει αυξηθεί σημαντικά από τις ευρωεκλογές του 2014. 

Τότε, μόλις το 23% των πολιτών δήλωνε ότι τους «ενδιαφέρουν πολύ» οι ευρωεκλογές. 

Σήμερα, σύμφωνα με το βαρόμετρο του ZDF, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι τους «ενδιαφέρουν πολύ» οι ευρωεκλογές έχει ανέλθει στο 41%. 

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον από το 2014, το 59% των Γερμανών πολιτών απάντησαν ότι οι ευρωεκλογές τους ενδιαφέρουν «ελάχιστα» ή και «καθόλου». 

Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό (των «ελάχιστα» και «καθόλου») το 2014 βρισκόταν στο 77%. 


«Οχι» στο Brexit λένε οι Γερμανοί

Για το ήμισυ σχεδόν των συμμετεχόντων στην έρευνα (49%) η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ.

Για το 26% η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, για το 12% η διασφάλιση της ευημερίας και για το 10% η ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο.

Όσον αφορά το Brexit οι περισσότεροι Γερμανοί (73%) εκτιμούν ότι θα υπάρξει «μακρά αναβολή».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη DW, το 14% πιστεύουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μη συντεταγμένη έξοδος ενώ μόλις το 7% εκτιμούν ότι η αποχώρηση των Βρετανών θα γίνει συντεταγμένα και βάσει συμφωνίας. 

Πάντως, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ επικροτεί μόλις το 25% των Γερμανών. Στον αντίποδα το 67% είναι κατά του Brexit.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs