Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Έτοιμοι για ταραχές σε περίπτωση άτακτου Brexit 10.000 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων


Σε περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές σε μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία...
, είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση πάνω από 10.000 άνδρες των δυνάμεων καταστολής της βρετανικής αστυνομίας.
Καθώς το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit γίνεται ολοένα και πιο ορατό, αξιωματούχοι της βρετανικής αστυνομίας ανακοίνωσαν ότι μέσα στην πρώτη ώρα θα αναπτυχθούν στους δρόμους τουλάχιστον χίλιοι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, περισσότεροι απ’ όσους είχαν επιστρατευθεί στις ταραχές στο Λονδίνο το 2011.

Το σχέδιο προβλέπει την επιστράτευση ακόμη και ένοπλων αστυνομικών, αλλά και οργάνων της τάξης με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

15 αστυνομικές διευθύνσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα έχουν βάλει μέχρι στιγμής περιορισμούς στη χορήγηση αδειών, ενώ δύο έχουν ζητήσει συνδρομή άλλων διευθύνσεων, όπως το Κεντ, όπου βρίσκεται το λιμάνι του Ντόβερ και το Χάμσαϊρ, που καλύπτει το λιμάνι του Πόρτσμουθ.

Άλλοι χίλιοι αστυνομικοί έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για να αναπτυχθούν αν χρειαστεί στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα μπορούν να χρησιμοποιούν θωρακισμένα τζιπ και εκτοξευτήρες νερού.

Τοπικά συμβούλια με τη συμμετοχή εκπροσώπων δημοτικών Αρχών και αστυνομίας εκπαιδεύονται στο μεταξύ εντατικά στην αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων, αλλά και κύματος λεηλασιών καταστημάτων.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του βρετανικού Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομικών Διευθύνσεων, Μάρτιν Χιούιτ απηύθυνε έκκληση σε πολιτικούς και όσους κάνουν καμπάνια υπέρ ή κατά του Brexit να προσέχουν τα λόγια τους για να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά σε μια ήδη «απίστευτα τεταμένη» ατμόσφαιρα. Τα δημόσια πρόσωπα, είπε, θα πρέπει να γνωρίζουν τι μπορεί να πυροδοτήσουν όταν μιλούν για το θέμα:

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που ηλεκτρίζει κι ο καθένας έχει τις απόψεις του. Αλλά νομίζω ότι τα άτομα που έχουν βήμα για να εισακούγεται η φωνή τους φέρουν την ευθύνη να μιλούν με μετριοπάθεια κι όχι με τρόπο που να διεγείρει τα πάθη».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs