Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Τέλος και ο αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου – Τον «καρατόμησε» ο Αναστασιάδης λόγω serial killer


Τίτλοι τέλους για τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου υπό το βάρος των αντιδράσεων για τους χειρισμούς στην ...
υπόθεση του φερόμενου ως κατά συρροή δολοφόνου.




Όπως αναφέρει το politis.com.cy, ο από χθες παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου «άδειασε» ουσιαστικά την Αστυνομία και μάλλον οι εξελίξεις ήταν μονόδρομος.

Ο κ. Χρυσοστόμου συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, χωρίς όμως να υποβάλει την παραίτησή του.


Τελικά, ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε την παύση του.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου υπέβαλε, όπως είχε προαναγγείλει, την παραίτησή του επισημαίνοντας σε δήλωσή του ότι το έπραξε «για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, γνωρίζοντας ότι δεν έχω οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών και ούτε έτυχα οποιασδήποτε ενημέρωσης γι’ αυτές από την Αστυνομία».


Τα αθώα θύματα

Ο Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες που περνούν όλοι, λόγω των αποκαλύψεων για τα ειδεχθή εγκλήματα. «Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο» είπε «έχουμε βασανιστεί πολύ, όχι για το εάν θα υπέβαλλα ή όχι παραίτηση, αλλά για τα αθώα θύματα και τις οικογένειές τους. Η συνείδηση και οι αρχές μου μόνο, μου επιβάλλουν την παραίτηση».

Τέλος κάλεσε τους πάντες να συνεχίσουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στην Αστυνομία, τονίζοντας ότι αποτελεί μέρος της κοινωνίας, με νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανέναν μας. Επιφυλάχθηκε να μιλήσει εκτενώς σε διάσκεψη Τύπου τις επόμενες ημέρες.


Ποινικοί ανακριτές ερευνούν την Αστυνομία

Ο Ιωνάς Νικολάου, στη δήλωση που ακολούθησε την παραίτησή του, ανέφερε πως με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας επρόκειτο να στείλει χθες επιστολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για να διοριστεί ανακριτής ή ανακριτική ομάδα για διεξαγωγή έρευνας με διασφαλισμένα τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας, της πληρότητας και της αντικειμενικότητας.

Εκ των πραγμάτων αυτή η εξέλιξη βάζει φρένο στη διενέργεια διοικητικής έρευνας που είχε αποφασίσει ο αρχηγός Αστυνομίας με τον διορισμό δύο επιτροπών, με επικεφαλής τους βοηθούς αρχηγούς Δ. Δημητρίου και Α. Κουσιουμή.

Αν και οι δύο επιτροπές ξεκίνησαν την έρευνα έχοντας λάβει καταθέσεις από εμπλεκόμενους αστυνομικούς, η έρευνά τους με την επίσημη ανακοίνωση διορισμού ποινικών ανακριτών θα τερματιστεί.

Οι ποινικοί ανακριτές θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλους του φακέλους και θα έχουν δικαίωμα εξέτασης πιθανών ευθυνών για όλους μέχρι και την ανώτατη ηγεσία. Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης το χρονοδιάγραμμα που θα δοθεί θα είναι στενό ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρξει πόρισμα που θα καταλογίζει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

Η έρευνα θα ξεκινήσει από τους αστυνομικούς σταθμούς, στους οποίους έγιναν οι καταγγελίες για τις εξαφανίσεις και θα συνεχιστεί με τα Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, στα οποία παραπέμφθηκαν οι φάκελοι. Από κει και πέρα, θα ερευνηθούν και οι ευθύνες σε υψηλότερο επίπεδο, είτε αυτό αφορά αστυνομικούς διευθυντές είτε μέλη της ηγεσίας που είχαν γνώση των περιπτώσεων και δεν έπραξαν όσα προβλέπονται από κανονισμούς και πρωτόκολλα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs