Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019

Χάος στους δήμους λόγω... απλής αναλογικής: Πόσοι δήμαρχοι δεν έχουν πλειοψηφία


H απλή αναλογική δημιουργεί μετά τις περιφερειακές-δημοτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου, διάφορα ζητήματα διοίκησης ...
σε πολλούς ΟΤΑ, καθώς σε 7 Περιφέρειες και σε περισσότερους από 200 δήμους, οι νικητές δεν έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να διοικήσουν στα συμβούλια.
Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και για απλά έργα θα πρέπει να έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας, η οποία θα σχηματιστεί με την αντιπολίτευση. Ένα πρόβλημα που μεγεθύνεται σε περιπτώσεις που ο νικητής της δεύτερης Κυριακής ήταν δεύτερος στον πρώτο γύρο με αποτέλεσμα να μην έχει αυτός τους περισσότερους εκλεγμένους συμβούλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας που την πρώτη Κυριακή ήρθε δεύτερος εκλέγοντας 7 συμβούλους σε αντίθεση με τον πρώτο Νίκο Ταχιάο που κέρδισε 11 έδρες. Όμως, από 7 έδρες διαθέτουν και ο Γιώργος Ορφανός που κατατάχθηκε τρίτος αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου που βγήκε τέταρτη.

Όπως σημειώνεται, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από 49 μέλη, οπότε ο κ. Ζέρβας θα πρέπει κάθε φορά που θα θέλει να προωθήσει μια απόφασή του να βρίσκει 18 δημοτικούς συμβούλους, ώστε να φτάνει τους 25, ώστε να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Άλλο παρόμοιο παράδειγμα είναι ο νέος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος σε σύνολο 44 περιφερειακών συμβούλων διαθέτει 10, οπότε θα πρέπει να έχει τη στήριξη άλλων 13 συμβούλων για να αποκτήσει την πλειοψηφία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs