Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Η ξεχωριστή περίπτωση των αδέσποτων σκυλιών της Μόσχας - Οι έξυπνες τεχνικές επιβίωσης


Το 2010, στην πρωτεύουσα τις Ρωσίας υπήρχαν περίπου 35.000 αδέσποτα σκυλιά. 32 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και ένα ανά ...
300 κατοίκους. Η περίπτωσή τους είναι ξεχωριστή. Κι αυτό γιατί τα αδέσποτα σκυλιά της Μόσχας χωρίζονται σε κατηγορίες, με κάθε μια από αυτές να είναι ακόμα πιο ξεχωριστή.




Υπάρχουν αρκετά άγρια σκυλιά που ζουν σε αγέλες και δεν θέλουν πολλές επαφές με ανθρώπους. Λέγεται μάλιστα πως σε κάποιες περιοχές δεν περνάει άνθρωπος, αφού «ελέγχονται» κατά κάποιο τρόπο από τα σκυλιά.

Μετά υπάρχουν τα σκυλιά που ψάχνουν διαρκώς φαγητό και τα ονομάζουν «ζητιάνους». Αυτά τα σκυλιά έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες τεχνικές για να βρίσκουν όσο περισσότερο φαγητό μπορούν. Κάποια από αυτά ζουν σε αγέλες, των οποίων ηγούνται όχι τα πιο δυνατά αλλά τα πιο έξυπνα σκυλιά. Κάτι σαν τους λύκους δηλαδή.

Τα πιο έξυπνα σκυλιά επιστρατεύουν τα πιο γλυκά της αγέλης, ώστε να καταφέρουν πιο εύκολα να πείσουν τους ανθρώπους να μοιραστούν μαζί τους το φαγητό. Μια ιδιαίτερα διαδεδομένη τεχνική ανάμεσα στα αδέσποτα της Μόσχας είναι η εξής: ένας σκύλος πλησιάζει από πίσω κάποιους ανθρώπους που τρώνε και κρατούν το φαγητό στο χέρι τους. Πλησιάζουν τόσο αθόρυβα που κανείς δεν τα καταλαβαίνει. Ξαφνικά αποφασίζουν να γαβγίσουν με όλη τους την δύναμη και πολλές φορές, άνθρωποι από την τρομάρα τους ρίχνουν κάτω το φαγητό. Το μόνο που έχει να κάνουν από εκεί και πέρα είναι να το πάρουν και να φύγουν τρέχοντας.


Το πιο εντυπωσιακό όμως, και αυτό που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή, είναι πως αρκετές δεκάδες από τα αδέσποτα σκυλιά της Μόσχας, έμαθαν να χρησιμοποιούν το σύστημα του μετρό, ένα από τα πιο περίπλοκα παγκοσμίως. Ξέρουν σε ποιες στάσεις να κατεβούν και καθημερινά κάνουν διαδρομές, πηγαίνοντας στην πόλη για να βρουν τροφή, ενώ το βράδυ επιστρέφουν στα προάστια για να βρουν λίγο ησυχία και να κοιμηθούν.


Όπως λένε οι επιστήμονες, αυτές οι συμπεριφορές των σκύλων οφείλονται στην κοινή τους ύπαρξη και εξέλιξη με τους ανθρώπους αλλά στην ικανότητα τους να έχουν μια αυξημένη διαίσθηση. Τα αδέσποτα σκυλιά της Μόσχας, για να επιβιώσουν λοιπόν, ανέπτυξαν συμπεριφορές, που μάλλον αντέγραψαν από τους ανθρώπους.

Ωστόσο, το κακό είναι πως αρκετοί Ρώσοι, οι οποίοι συνεννοούνται μέσω του ίντερνετ, αποκαλούν τους εαυτούς τους «κυνηγούς σκύλων» και δηλητηριάζουν ή πυροβολούν με αεροβόλα τα αδέσποτα (και όχι μόνο) της Μόσχας και άλλων ρωσικών πόλεων. Το εν λόγω γκρουπ ανθρώπων, θεωρεί πως έτσι θα εξαφανίσουν το πρόβλημα των αδέσποτων, που κατά καιρούς έχουν επιτεθεί σε περαστικούς. Πολλές οργανώσεις και κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ρωσίας έχουν βάλει σκοπό να τους σταματήσουν.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs