Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη μιας δίαιτας με λίγους υδατάνθρακες για τους πάσχοντες από ...
διαβήτη τύπου 2 και άλλες ασθένειες.
διαβήτη τύπου 2 και άλλες ασθένειες.
Συχνά τίθεται ωστόσο το ερώτημα εάν τα οφέλη προέρχονται από την ίδια τη διατροφή ή από την απώλεια βάρους που προκύπτει.
Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation Insight υποστηρίζει ότι μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή του μεταβολικού συνδρόμου στα υπέρβαρα άτομα, ακόμη και αν δεν χάσουν καθόλου βάρος.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2 ωφελούνται από τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, αλλά συνήθως χάνουν βάρος και μία από τις επικρατέστερες θεωρίες είναι ότι η απώλεια βάρους οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Jeff Volek.
Για τη μελέτη, εξετάστηκαν 16 άντρες και γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο, ένα συνδυασμό παραγόντων (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο και λίπος στην κοιλιά) που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθήσουν μία χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα, η οποία ήταν σχεδιασμένη για τη διατήρηση του βάρους.
Ακόμα κι έτσι όμως, οι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες αντέστρεψαν το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό σημαίνει ότι μειώθηκε ο κίνδυνος διαβήτη, εγκεφαλικού και εμφράγματος.
Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν επίσης δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταβολικοί δείκτες βελτιώθηκαν σημαντικά στη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. «Η άποψή μας είναι ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων, ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους, βελτιώνει μία σειρά μεταβολικών προβλημάτων», δήλωσε ο Volek. «Προφανώς, η ποιότητα της διατροφής έχει σημασία, επειδή η ποσότητα παραμένει σταθερή σε αυτό το πείραμα».
Παρά το γεγονός ότι η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιείχε κορεσμένο λίπος διπλάσιο από αυτό της δίαιτας με πολλούς υδατάνθρακες, μείωσε τα κορεσμένα λιπαρά στην κυκλοφορία του αίματος και συσχετίστηκε με αύξηση του μεγέθους των σωματιδίων χοληστερόλης που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τον Parker Hyde, ερευνητή που συμμετείχε στη μελέτη.
Πηγή: onmed.gr