Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Πόσα λεφτά βγάζουν οι εταιρείες που νοικιάζουν πατίνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Τα venture capital επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια


Τα ηλεκτρικά πατίνια σκούτερ είναι διασκεδαστικά και βολικά και πλέον χρησιμοποιούνται καθημερινά από ...
εκατοντάδες ανθρώπους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όμως εκτός από βολικά είναι και κερδοφόρα με αποτέλεσμα τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) να επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια για την αγορά μεριδίων και την ανάπτυξη τους.




Για παράδειγμα σύμφωνα με το qz.com μόνο στην Lime έχουν επενδυθεί πάνω από 467 εκ δολάρια, ενώ σύνολο στις 5 μεγάλες εταιρίες με ηλεκτρικά πατίνια 924 εκ δολάρια.


Πόσο κοστίζει ένα σκούτερ στην εταιρία που το διαχειρίζεται;

Τα σκούτερ Xiaomi που χρησιμοποιεί η δεύτερη πιο γνωστή εταιρία μετά την Lime η Bird έχουν μέση τιμή λιανικής 500 δολάρια στην Αμερική αλλά μόνο 320 δολάρια (1.999 γιουάν) στην Κίνα. Αν κάνουμε την λογική υπόθεση ότι τα πατίνια αγοράζονται χονδρική τότε η τιμή της μονάδας πέφτει ακόμα παραπάνω.

Το πραγματικό ερώτημα είναι τι κοστίζει ένα σκούτερ για την εξυπηρέτηση και τη συντήρηση. Γνωρίζουμε ότι για παράδειγμα η Bird δίνει περίπου 5 δολάρια για να φορτίσει ένα σκούτερ συν κάποια έξοδα επανατοποθέτησης ή βλάβης που μοιράζεται σε όλο τον στόλο με αποτέλεσμα τα έξοδα για ένα σκούτερ ανά ημέρα να φτάνουν μέχρι και τα 8 δολάρια (περίπου 7 ευρώ).


Πόσα κερδίζει για κάθε πατίνι την ημέρα

Στην Ελλάδα κάθε πατίνι Lime θέλει 1 ευρώ για το ξεκλείδωμα και €0,16 για κάθε λεπτό χρήσης. Έτσι, χρεωνόμαστε για το ξεκλείδωμα του και στο τέλος της διαδρομής μας, αφού το ξανακλειδώσουμε μέσω του app, χρεωνόμαστε το πόσο που αντιστοιχεί στην ώρα που το χρησιμοποιήσαμε.


Οπότε μια μέση διαδρομή 15 λεπτών θα μας κοστίσει 1+(0,16x15) = 3,4 ευρώ

Στα 6,5 ταξίδια (μια μέση καθημερινή χρήση σύμφωνα με το qz.com) ανά ημέρα, το μέσο σκούτερ κερδίζει περίπου 22 ευρώ την ημέρα.

Η Lime διαθέτει περίπου 300 πατίνια στη Θεσσαλονίκη οπότε θεωρητικά και βάση μιας μέσης χρήσης για κάθε πατίνι καθημερινά βγάζει περίπου 6.600 ευρώ. Φυσικά αυτό το ποσό μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο αλλά και μικρότερο και εξαρτάται από την καθημερινή χρήση η οποία διαφέρει από πόλη σε πόλη.

Μάλιστα σύμφωνα με το Quartz η Lime πιστεύει ότι η περίοδος αποπληρωμής ενός σκούτερ, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής τιμής αγοράς, της ημερήσιας απόσβεσης και του λειτουργικού κόστους, είναι μικρότερη από δύο μήνες. Μετά από αυτό, κάθε πατίνι βγάζει καθημερινά κέρδος.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs