Οι Δροσουλίτες είναι ένα γνωστό οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο Φραγκοκάστελλο περίπου ...
12 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων, στο νομό Χανίων.
12 χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας Σφακίων, στο νομό Χανίων.
Το φαινόμενο, στο οποίο πολλοί αποδίδουν μεταφυσικές ιδιότητες, παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου τις πρωινές ώρες. Το όνομα του έχει να κάνει με την εμφάνισή του φαινομένου μαζί με την πρωινή δροσιά.
Όσοι το έχουν παρατηρήσει μιλάνε για κινούμενες σκιές που παρατηρούνται στο Φραγκοκάστελλο αλλά και τις γύρω περιοχές. Η τοπική παράδοση συνδέει τις Δροσουλίτες με τη φονική μάχη που διεξήχθη στη ίδια περιοχή περιοχή τον Μάιο του 1828 ανάμεσα στους εξεγερμένους κατοίκους της περιοχής και σε τουρκικό στρατιωτικό σώμα. Οι μαρτυρίες μιλάνε για σκιές που θυμίζουν φιγούρες πολεμιστών που κινούνται από το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπου προς το κάστρο.
Μάλιστα πολύ υποστηρίζουν ότι δεν είναι τυχαίο οτι το φαινόμενο συμπίπτει με την εποχή που διεξήχθη η φονική μάχη μεταξύ των 600 εξεγερμένων κατοίκων και του τουρκικού σώματος των 10.000 ανδρών. Οι Έλληνες ηττήθηκαν με τους περισσότερους να χάνουν την ζωή τους. Σαν αποτέλεσμα η τοπική παράδοση συνδέει τις Δροσουλίτες με την μάχη θεωρώντας πως οι σκιές είναι τα φαντάσματα των Ελλήνων στρατιωτών.
Επιστημονικές εξηγήσεις
Αν και έχουν δοθεί επιστημονικές εξηγήσεις για το φαινόμενο των Δροσουλίτων είναι αρκετά διαφορετικές με το σύνολο να μην καταλήγει σε μία και μόνο εξήγηση.
Μια από τις επικρατέστερες εξηγεί ότι το φαινόμενο οφείλεται σε οφθαλμαπάτη που προκαλείται από την εξάτμιση της πρωινής δροσιάς. Η ομίχλη που δημιουργείται από αυτή την εξάτμιση συχνά δημιουργεί διάφορες φιγούρες που στο γυμνό μάτι μπορούν να εκληφθούν ως ανθρώπινες.
Σύμφωνα με άλλη εξήγηση το φαινόμενο οφείλεται σε αντικατοπτρισμό εικόνων από τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Συνεπώς οι σκιές των ιππέων που παρατηρούνται δεν είναι παρά αντικατοπτρισμός ανθρώπων της ερήμου.