Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Χάρτης-πρόκληση στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας - Η «γαλάζια πατρίδα» του Ερντογάν περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο!


Στη δημοσιότητα δόθηκε, για πρώτη φορά επισήμως, χάρτης με τα όρια της περίφημης ...«Γαλάζιας Πατρίδας» του Ερντογάν.

Σε φωτογραφία από τελετή ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο έναν χάρτη που γράφει «γαλάζια πατρίδα - έκταση 462.000 χιλιομέτρων».

Ο χάρτης περιλαμβάνει το ανατολικό Αιγαίο, και συγκεκριμένα τις περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τα Δωδεκάνησα, μέχρι και τα ανατολικά της Κρήτης. Αποτυπώνει δε τις τουρκικές αιτιάσεις για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την συνακόλουθη οικονομική εκμετάλλευση των εν λόγω θαλάσσιων περιοχών, «κυκλώνοντας» τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στη δεξίωση που ακολούθησε στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, με αφορμή τη στρατιωτική νίκη των τουρκικών δυνάμεων το 1922, ο Ερντογάν υποστήριξε πως κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία.

«Σήμερα, ο αγώνας που διεξάγουμε στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε όλη την περιοχή γύρω μας έχει έναν στόχο. Ο σκοπός είναι κυρίως να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας και παράλληλα να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των φίλων και αδελφών. Γιατί όταν εκατομμύρια άνθρωποι, πέρα από τα σύνορά μας, ζουν υπό τον κίνδυνο της ζωής τους και της καταστροφής των εστιών τους, δεν είναι δυνατό εμείς εδώ να ζούμε γαλήνια», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως «η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας. Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs