Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

«Αλαλούμ» με τις ασφαλιστικές εισφορές - Διαψεύδει το Reuters ο Βρούτσης


Αλαλούμ στην κυβέρνηση μετά το «άδειασμα» του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση στον Νότη Μηταράκη, για ...
δηλώσεις που φέρεται να έκανε στο Reuters, σχετικά με την πώληση σε ιδιωτικά funds, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.




Για άγρια και επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνει λόγο η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην αποκάλυψη του Reuters περί ελληνικού σχεδίου για πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε εξειδικευμένα funds, καθώς και στη διάψευση του υπουργού Εργασίας.

Η πρώην υπουργός Εργασίας «καρφώνει» τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ, για να έρθει λίγο αργότερα «πανικόβλητος» ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει.

«Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα. Όπως λέει και ένα παλιό αυστριακό ρητό: η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή», αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης «άδειασε» τον Νότη Μηταράκη, διαψεύδοντας το δημοσίευμα του Reuters.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι το διεθνές πρακτορείο, αποκάλυψε σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πώληση χρεών δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να λάβει χρήματα εκ των προτέρων και να διευκολυνθεί η ανάκτηση άλλων απαιτήσεων, επικαλούμενο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενισχύσει τις εισροές επενδύσεων και να ρυθμίσει σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων των επισφαλών δανείων που πλήττουν τον τραπεζικό τομέα.

Επιπλέον, εξετάζει τρόπους για την βελτίωση της κατάστασης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ενισχύσει την βιωσιμότητά του.

"Υπάρχει μια στρατηγική για την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν κατάφερε να ανακτήσει τα τελευταία χρόνια", ανέφερε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αφορούν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που οφείλονται στα ασφαλιστικά ταμεία από ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα, εν μέρει λόγω της κρίσης χρέους.

Το σχέδιο, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, θα εξετάσει την πώληση μιας πρώτης παρτίδας έως και 12 δισ. ευρώ (13,22 δισ. δολ.) ληξιπρόθεσμων οφειλών από περίπου 35 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στα βιβλία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση διότι η έκδοση τίτλων που «καλύπτονται» από περιουσιακά στοιχεία μπορεί να θεωρηθεί ως δανεισμός και να αντιμετωπίσει εμπόδια με την Eurostat.

Αντ 'αυτού, η κυβέρνηση θα εξετάσει την πώληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές για να λάβει μετρητά προκαταβολικά και να συμφωνήσει σε ένα σύστημα κατανομής κερδών από τυχόν ανακτήσεις. 

Οι πιθανοί αγοραστές θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν έναν διαχειριστή, όπως και τα εξειδικευμένα funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τράπεζες.

Η 31η Δεκεμβρίου 2014 θα οριστεί από το σχέδιο ως ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πωλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι την ημερομηνία αυτή. Θα επικεντρωθεί σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ και δεν θα περιλαμβάνει οφειλές οι οποίες έχουν ήδη λάβει σχέδιο αποπληρωμής ή οφειλές αυτοαπασχολούμενων.

"Θα είναι ένας τρόπος για να λάβουμε γρήγορα χρήματα προκαταβολικά και να βελτιώσουμε την δυνατότητά μας να εστιάζουμε στη συγκέντρωση πιο πρόσφατων ληξιπρόθεσμων οφειλών", ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στοχεύουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και προχωρούν σε προπαρασκευαστικές εργασίες κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε οι πωλήσεις να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η κυβέρνηση αναζητά επίσης έναν σύμβουλο για το έργο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs