Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Ινδία: Καθηγητές ανάγκασαν φοιτήτριες να δείξουν το εσώρουχο τους για να δουν αν έχουν …περίοδο


Μεσαίωνας έν έτει 2020. Φοιτήτριες που ζουν σε ξενώνα της ινδικής πόλης Μπουζ, παραπονέθηκαν ότι αναγκάστηκαν ...
να γδυθούν για να δείξουν το εσώρουχό τους στους καθηγητές τους. Εκείνοι ήθελαν να εξακριβώσουν για τον αν έχουν περίοδο, κάτι που θεωρείται ακαθαρσία στην κοινωνία τους.
Συνολικά, 68 κοπέλες μεταφέρθηκαν μαζικά στις τουαλέτες του κτιρίου για να δείξουν τα εσώρουχά τους. Πρόκειται για προπτυχιακές φοιτήτριες του ιδιωτικού Πανεπιστημίου SSGI (Shree Sahajanand Girls Institute), το οποίο διευθύνεται από μια πλούσια και βαθιά συντηρητικά θρησκευτική αίρεση.

Όπως αναφέρει το BBC, και αναδημοσιεύει η Huffington Post, όλα ξεκίνησαν όταν ένας υπάλληλος του ξενώνα διαμαρτυρήθηκε στον διευθυντή του Κολλεγίου ότι οι μαθήτριες παραβίαζαν κανόνες που έπρεπε να ακολουθούν ως γυναίκες.

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους θρησκευτικούς κανόνες, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο ναό και την κουζίνα, ούτε να αγγίξουν άλλα άτομα όταν έχουν περίοδο.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια του γεύματος, πρέπει να κάθονται μόνες, μακριά από τους άλλους και να πλένουν μόνες τους τα πιάτα τους. Στην αίθουσα διδασκαλίας πρέπει να κάθονται στα πίσω έδρανα.

Σύμφωνα με μια μαθήτρια, η διεύθυνση του κολλεγίου κρατά αρχείο σχετικά με το πότε τα κορίτσια έχουν εμμηνόρροια. Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες καμία μαθήτρια δεν είχε αναφέρει τίποτα.

Ο υπάλληλος άδραξε την ευκαιρία και τις ανέφερε, με αποτέλεσμα να υποστούν αυτόν τον εξευτελισμό.

Έκαναν λόγο για μια οδυνηρή εμπειρία και για ψυχικά βασανιστήρια. Ο πατέρας μαθήτριας επιβεβαίωσε ότι όταν τον είδαν να έρχεται στη σχολή, πολλές από τις συμφοιτήτριες της κόρης του τον πλησίασαν κλαίγοντας και του εξήγησαν την ιστορία.

Την Πέμπτη μια ομάδα κοριτσιών διαδήλωσαν ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα που έρχεται κόντρα στο πνεύμα της πανεπιστημιακής γνώσης.

Το Πανεπιστήμιο, όμως, δεν ανακαλεί. Ο διευθυντής χαρακτήρισε το περιστατικό «ατυχές» και συμπλήρωσε ότι οι παραβάτες θα τιμωρηθούν. Το αξιοσημείωτο είναι πως η υποδιευθύντρια, γένους θηλυκού, έριξε την ευθύνη στις φοιτήτριες, συμπληρώνοντας ότι μερικές εξ αυτών έχουν ζητήσει ήδη συγγνώμη.

Πάντως, η αστυνομία έχει ήδη μια καταγγελία στα χέρια της από την Επιτροπή Γυναικών της πόλης. Το θέμα είναι αν θα την αξιοποιήσει.

Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί και πριν τρία χρόνια, όταν ο επιστάτης ενός επαρχιακού σχολείο είχε βρει αίμα στην πόρτα του μπάνιο. Εβδομήντα κορίτσια αναγκάστηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους.

Οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών εξαιτίας της εμμηνόρροιας είναι ευρέως διαδεδομένες στην Ινδία.

Η περίοδος είναι ταμπού και όσες περνάνε τις «δύσκολες μέρες του μήνα» θεωρούνται ακάθαρτες. Το ερώτημα σχετικά με το πότε αυτή η χώρα θα βγει από τον μεσαίωνα παραμένει εν έτει 2020 αναπάντητο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs