Σε δημοσίευση που έγινε viral τις τελευταίες 2 ημέρες βλέπουμε τις απόψεις ενός χρήστη του Facebook ο οποίος προβάλλοντας ...
το τίτλο του “βιοϊατρικού εργαστηριακού επιστήμονα” προβαίνει σε μια σειρά ανακριβών ισχυρισμών σχετικά με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.
το τίτλο του “βιοϊατρικού εργαστηριακού επιστήμονα” προβαίνει σε μια σειρά ανακριβών ισχυρισμών σχετικά με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Στην επίμαχη δημοσίευση η οποία μέσα σε 2 ημέρες ξεπέρασε τις 4 χιλιάδες κοινοποιήσεις βλέπουμε τους ισχυρισμούς ενός χρήστη του Facebook ο οποίος παρουσιάζεται ως “βιοϊατρικός εργαστηριακός επιστήμονας με γνωστικό αντικείμενο την απόδειξη, έρευνας, διάγνωσης, και θεραπείας, με 12 χρόνια εμπειρία στην καλλιέργεια ιών.
Ωστόσο μετά από αναζήτηση βρέθηκε ότι ο εν λόγω χρήστης είναι φοιτητής ιατρικών εργαστηρίων στο ΑΤΕΙ Λάρισας στο οποίο, με βάση τις δημοσιεύσεις του φαίνεται πως σπουδάζει ακόμα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]
Κατά συνέπεια ο ισχυρισμός ότι είναι “ερευνητής με 12 χρόνια εμπειρίας στη καλλιέργεια ιών” είναι παραπλανητικός κατ’ ελάχιστον καθώς πρόκειται για προπτυχιακό φοιτητή και η μόνη εμπειρία που θα μπορούσε να έχει είναι στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας για απόκτηση πτυχίου η οποία σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με επαγγελματική εμπειρία η οποία θα μπορούσε να αντισταθμίσει την εμπειρία των αρμόδιων φορέων υγείας.
Το κείμενο αποτελεί μια συλλογή ισχυρισμών και προσωπικών θέσεων σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για το περιορισμό των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 ωστόσο οι βασικοί ισχυρισμοί επιστημονικού περιεχομένου είναι οι εξής:
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία ο ιός απομονώθηκε το 1960 αναπτύσσοντας μια έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί καμία νόσο στον άνθρωπο παραμόνο ότι χρειάζεται ζωικό κύτταρο να αναπαράγεται, όπου το βρίσκει στον άνθρωπο μέσο των οικόσιτων ζώων.
Δεν ανακαλύφθηκε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 το 1960 αλλά η κατηγορία ιών που ονομάστηκε “κορωνοϊοί”, καθώς η λέξη “κορωνοϊός” δεν περιγράφει έναν ιό αλλά μια ομάδα ιών με κοινά χαρακτηριστικά. Οι πρώτοι κορωνοϊοί που ανακαλύφθηκαν ήταν ο ιός IBV (κορωνοϊός των πτηνών) και ο κορωνοϊός 229E ο οποίος προσέβαλε ανθρώπους και προκαλούσε την αντίστοιχη μορφή γρίπης. [πηγή 1][πηγή 2]
Κατά συνέπεια ούτε ο ισχυρισμός ότι “σύμφωνα με τη βιβλιογραφία οι κορωνοϊοί δεν προκαλούσαν νόσο στους ανθρώπους”, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς ένας εκ των δυο κορωνοϊών που ταυτοποιήθηκαν αρχικά προκαλούσε προκαλούσε γρίπη σε ανθρώπους.
Όλα τα βιολογικά σωματίδια με βιολογική ιδιότητα μεταδίδονται μέσο άμεσης επαφής και ποτέ με τον αέρα αλλά πάντα με βιολογικά υγρά τα οποία θα περιέχουν το ιό μέσα σε αυτά, άρα υγρά που δεν περιέχουν ιό δεν μεταδίδουν και τον ιό.
Ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων βήχα και φτερνίσματος και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει αρκετές μελέτες που δείχνουν την ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση που έχει ο ιός σε αυτά τα βιολογικά υγρά. [πηγή 1][πηγή 2]
Oι “ΕΙΔΙΚΟΙ” του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με αυτόν λένε πως έχουμε 100.000 κρούσματα και όχι 1000 που αρχικά ειπώθηκε μα τότε έχουμε θνητότητα 0.02% δηλαδή στους 10.000 Έλληνες πεθαίνουν 2.
Οι “ΕΙΔΙΚΟΙ” του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με αυτόν λένε πως πέθαναν 17 άτομα στα 11.000.000 Ελλήνων μα τότε έχουμε θνητότητα 0,00%
Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μέχρι τις 23 Μαρτίου στην Ελλάδα ήταν 695 και 17 θάνατοι λόγω της νόσου. [πηγή]
Η θνητότητα ορίζεται ως το ποσοστό των ατόμων που πέθαναν από το σύνολο όσων νοσούσαν από την ασθένεια όχι από το σύνολο όλων των πολιτών της χώρας. [πηγή]
Επομένως το ποσοστό θνητότητας για 17 θανάτους στις 695 περιπτώσεις είναι 17/695*100% = 2.45% το οποίο συνάδει με τα μέσα ποσοστά θνητότητας που έχουν αναφερθεί για την COVID-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. [πηγή]
Επιδημία έχουμε όταν θανατώνεται το 1/3 μιας χώρας από ένα νόσημα μεγαλύτερο της θνητότητας του άμεσα σε μια γεωγραφική περιοχή και όχι στα πέριξ διάσπαρτα αυτής. Έλληνες νόσησαν 695 Πέθαναν 17 με χρόνια αναπνευστικά και συγγενή νοσήματα μέσος όρος θανάτου 75 έτη ποσοστό θανάτου 2,45% βιβλιογραφία ποσοστό θανάτου στα 75 έτη από Κορωνιό 8% (ήταν υγιείς – ΟΧΙ) ήταν αναμενόμενοι θάνατοι ; – Ναι πέθαναν πολλοί λιγότεροι. Τα κρούσματα ήταν διάσπαρτα στην Ελλάδα άρα δεν υπάρχει επιδημία.
Πανδημία έχουμε όταν θανατώνονται τα 2/3 μιας χώρας και το 1/3 μιας γειτονικής άμεσης προσβάσιμης περιοχής έξω από αυτήν και όχι πέριξ διάσπαρτα αυτής και χωρίς να την χωρίζει θάλασσα (ο ιός δεν κολυμπάει δεν πετάει) από ένα νόσημα μεγαλύτερο της θνητότητας του άμεσα.
Ελλάδα Θάνατοι 17, Βουλγαρία Θάνατοι 3, Αλβανία Θάνατοι 4,
Σκόπια Θάνατοι 2 Ιταλία Θάνατοι 6077 άρα δεν υπάρχει Πανδημία.
Επιδημία είναι η ξαφνική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων μιας ασθένειας πάνω από αυτό που θα περιμέναμε φυσιολογικά σε ένα πληθυσμό της υπό εξέταση περιοχής. Ο ορισμός δε φέρει συγκεκριμένο ποσοστό όπως βλέπουμε στη δημοσίευση αλλά εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Πανδημία ονομάζεται μια επιδημία η οποία λαμβάνει χώρα παγκοσμίως ή σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα η οποία περνάει διεθνή σύνορα και συνήθως επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Με βάση αυτούς τους ορισμούς καθώς και εξέταση της συγκεκριμένης περίπτωσης της COVID-19 ο χαρακτηρισμός της ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Μαρτίου του 2020 ήταν πλήρως αιτιολογημένος.
Οι “ΕΙΔΙΚΟΙ” του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με αυτόν λένε ο ιός είναι θανατηφόρος μα δεν έχει αποδειχτεί ποτέ αυτό – διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Όπως αναφέραμε ήδη, σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ για τις 23 Μαρτίου, μέχρι εκείνη την ημερομηνία η Ελλάδα είχε 695 περιπτώσεις ασθενών με COVID-19, 17 εκ των οποίων πέθαναν λόγω της ασθένειας.
Ακόμα όμως και αν χάριν συζήτησης κάναμε τη παραδοχή ότι η ελληνική κυβέρνηση παραποίησε αυτά τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέχρι τις 23 Μαρτίου παγκοσμίως οι περιπτώσεις της COVID-19 ανέρχονται στις 332,930 και οι θάνατοι από την ασθένεια σε 14,510. [πηγή]
Αυτά είναι δεδομένα από κάθε χώρα με περιστατικά της COVID-19 επομένως ο ισχυρισμός ότι κάθε χώρα ψεύδεται για τα περιστατικά θανάτων της νόσου είναι αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό ισχυρισμό για τον οποίο δεν παρατίθεται η παραμικρή πηγή τεκμηρίωσης στην υπό εξέταση δημοσίευση.
Συμπεράσματα
Στη συγκεκριμένη δημοσίευση βλέπουμε αρχικά έναν ισχυρισμό για το επιστημονικό υπόβαθρο και την εμπειρία του ατόμου που κάνει του ισχυρισμούς που ακολουθούν στο υπό εξέταση κείμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο συγγραφέας αυτού του κειμένου δεν είναι “βιοϊατρικός ερευνητής με 12 χρόνια εμπειρία στη καλλιέργεια ιών” αλλά προπτυχιακός φοιτητής ιατρικών εργαστηρίων ο οποίος δεν έχει σε καμία περίπτωση εμπειρία η οποία θα μπορούσε να καταρρίψει πορίσματα επίσημων φορέων υγείας εντός και εκτός χώρας σχετικά με τη νόσο COVID-19. Επιπρόσθετα οι πληροφορίες επιστημονικής φύσεως που βρίσκουμε εντός του υπό εξέταση κειμένου δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση.