Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Το άσχημο συναίσθημα που διαρκεί 240 φορές περισσότερο από τα άλλα


Απέχει από τα υπόλοιπα συναισθήματα... μέρες! Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leuven

Ένα είναι το συναίσθημα που ...
κρατά εως και 240 φορές περισσότερο από άλλα συναισθήματα - δεν είναι η ντροπή, ούτε η αηδία, ούτε καν ο φόβος. Η νέα μελέτη αυτή είχε στόχο να καταγράψει τη διάρκεια των συναισθημάτων, αλλά και να εξηγήσει γιατί υπάρχει τόση διαφορά στη διάρκειά τους.




Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leuven πραγματοποίησαν μελέτη μεταξύ 233 φοιτητών ανακάλυψαν πως η στεναχώρια για σοβαρό λόγο διαρκεί κατά μέσον όρο 120 ώρες, το αίσθημα ντροπής ή το αίσθημα αηδίας κρατά 30 λεπτά και αυτά του φόβου 42 λεπτά.

Όπως ανέφεραν αυτό συμβαίνει επειδή η στεναχώρια είναι το αποτέλεσμα γεγονότων στη ζωή μας με τεράστιο αντίκτυπο, όπως το διαζύγιο ή μια αρρώστια, και επομένως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να τα διαχειριστούμε.

Δεύτερο σε διάρκεια συναίσθημα είναι το μίσος, που διαρκεί 60 ώρες και τρίτο η χαρά που διαρκεί μόλις 35 ώρες. 

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ορίσουν τα συναισθήματα που ένιωσαν πρόσφατα, τα γεγονότα που τα προκάλεσαν και τη διάρκειά τους. Εικοσιεπτά διαφορετικά συναισθήματα ειπώθηκαν στη μελέτη - με τα πιο σύντομα να είναι ο θυμός, η βαρεμέρα και η έκπληξη, που διαρκούν 2 ώρες.

Ο εκνευρισμός χρειάζεται 1,3 ώρες για να υποχωρήσει, όσο και η συμπόνια. Το στρες χρειάζεται 3 ώρες για να υποχωρήσει, οι ενοχές 3,5 ώρες και η περηφάνια 2,6 ώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συναισθήματα που διαρκούν λιγότερο προκαλούνται τυπικά από γεγονότα τα οποία συχνά (αλλά όχι πάντοτε) δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία.

Τα αισθήματα χαλάρωσης από την άλλη πλευρά υποχωρούν μέσα σε 4,3 ώρες, ο ενθουσιασμός μέσα σε 6 ώρες, η ανακούφιση σε 8 ώρες, η ζήλια σε 15 ώρες και η απελπισία, η ελπίδα, το άγχος, η απογοήτευση και η ικανοποίηση μέσα σε 24 ώρες.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs