Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

«Κακή ιδέα οι διακοπές φέτος το Καλοκαίρι. Κίνδυνος σοβαρής υποτροπής»: Προειδοποίηση κορυφαίου επιδημιολόγου


Γερμανός επιδημιολόγος: Κακή είναι η ιδέα για καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει ένας ...
Γερμανός καθηγητής Επιδημιολογίας και βουλευτής. Πρόκειται για τον Καρλ Λάουτερμπαχ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υποτροπής για την πανδημία του κορωνοϊού.
Τι αναφέρει, ο Λάουτερμπαχ

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, βουλευτής του SPD και καθηγητής Επιδημιολογίας, εκτιμά ότι θα φτάσουμε στο 2022 για να επανέλθει η ζωή στους ρυθμούς του 2019. «Το θεωρώ τερατωδώς κακή ιδέα να κάνει κανείς διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός το καλοκαίρι να βιώσουμε σοβαρή υποτροπή. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει νέο lockdown και πολλοί θάνατοι. Ακόμα και οι καλύτερες διακοπές δεν αξίζουν τον κόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα «Watson».

«Ακόμη και αν έχουμε εμβόλιο, είναι ασαφές αν θα μπορεί να εμβολιαστεί ο καθένας ή αν θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες» σημείωσε σε ό,τι αφορά την επαναφορά στην κανονικότητα του 2019. Επιπλέον, επισήμανε ότι ο ιός από την πανδημία πιθανότατα θα μεταλλαχθεί.

Ο τουρισμός έχει δεχτεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, προχώρησε σε δηλώσεις την Τρίτη. Σε αυτές ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες σε επίπεδο Ε.Ε. Σκοπός είναι να μετακινούνται οι τουρίστες με ένα «υγειονομικό διαβατήριο». Δηλαδή, να υποβάλλονται σε έλεγχο πριν από την αναχώρηση από τη χώρα τους για διακοπές.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας είχε σημειώσει ότι θα συνεχιστεί η τήρηση των αποστάσεων και στις παραλίες το καλοκαίρι. Πρόσθεσε ότι η έλευση τουριστών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί σε χώρες όπως η Κίνα. «Για τον λόγο αυτό σίγουρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί από χώρες υψηλής επιδημικότητος. Θα υπάρχουν έλεγχοι στους επισκέπτες μας» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.


Χαλάρωση μέτρων από τους Γερμανούς

Στην ίδια συνέντευξη, ο Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι θα ήθελε η αναστολή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας του πληθυσμού να διαρκέσει περισσότερο. Έφερε ως παράδειγμα τη στρατηγική της Νότιας Κορέας. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη κάθε χώρα να έχει απόθεμα υλικών για το ενδεχόμενο πανδημίας. Πάντως, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, προωθεί περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Μια διαδικασία ξεκίνησε στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα. Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν υπάρχουν συνέπειες. «Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κάποια επιπλέον μέτρα χαλάρωσης» είπε μιλώντας στη FAZ και ανέφερε ενδεικτικά τα νηπιαγωγεία, τις παιδικές χαρές και τα κέντρα άθλησης για τη νεολαία. «Αν όλοι οι νέοι πηγαίνουν στα εμπορικά κέντρα και στα πάρκα και όχι στα γήπεδα, τότε πάλι χάνουμε το νόημα» σημείωσε.

Υπέρ της επαναλειτουργίας των παιδικών χαρών τάχθηκε και η υπουργός Οικογένειας, Φραντσίσκα Γκιφάι. Η ίδια σημείωσε ότι ειδικά στις μεγάλες πόλεις τα παιδιά χρειάζονται κίνηση και καθαρό αέρα. Στο μεταξύ, εν όψει της σταδιακής άρσης των περιορισμών η πόλη του Βερολίνου επιβάλλει από την επόμενη εβδομάδα τη χρήση μάσκας για τις μετακινήσεις με μαζικά μέσα μεταφοράς και για τις επισκέψεις σε καταστήματα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο