Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

O κορωνοϊός ίσως είναι δύο φορές πιο μολυσματικός απ’ ό,τι πίστευαν - Ερευνα-σοκ για την επιδημία στην Ουχάν


Ο κορωνοϊός ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουχάν της Κίνας, προτού ...
διασπαρεί ανά την υφήλιο μολύνοντας μέχρι στιγμής πάνω από 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλέσει τον θάνατο 114.00 ανθρώπων.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα κατά την έναρξη της πανδημίας ένας φορέας μόλυνε κατά μέσο όρο 2,2 με 2,7 ανθρώπους. Ωστόσο ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό που μελέτησαν τα πρώτα στάδια της επιδημίας στην Ουχάν, ανακάλυψαν ότι στην πραγματικότητα κάθε φοράς μόλυνε κατά μέσο όρο 5,7 άτομα!

Η μελέτη ανακάλυψε ότι για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία το 82% του πληθυσμού είτε μέσω εμβολίου ή μετά την ανάρρωση από την Covid-19.

Αρχικά πιστευόταν ότι ο ρυθμός «διπλασιασμού» του κορωνοϊού – δηλαδή η μόλυνση δύο ατόμων από έναν φορέα – σημειωνόταν μετά από 6-7 ημέρες. Αλλά η ομάδα των Αμερικανών ερευνητών κατεβάζει τον αριθμό αυτό σε 2,3 με 3,3 μέρες βάσει των στοιχείων από την επιδημία της Ουχάν, «πράγμα που υποδηλώνει έναν πολύ ταχύτερο ρυθμό εξάπλωσης απ’ ό,τι είχε αρχικά μετρηθεί», όπως λένε. Όταν ξεκίνησε η επιδημία, επιστήμονες πίστευαν ότι ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν αθόρυβα με ρυθμό ανάμεσα σε 0,1 και 0,14, δηλαδή το μισό απ΄λο το 0,21 και 0,30 που διαπιστώθηκε τώρα.

Εξάλλου οι ερευνητές βρήκαν ότι η περίοδος επώασης – δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από την μόλυνση από τον κορωνοϊό μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων – είναι 4,2 ημέρες, δηλαδή μία λιγότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις (5,5) πριν τις 18 Ιανουαρίου.

Η Κίνα σφράγισε την Ουχάν στις 23 Ιανουαρίου, όταν κατέστη προφανές ότι η πανδημία της Covid-19 ξεκίνησε από εκεί. Στο μεταξύ η Ουχάν επιστρέφει στην κανονικότητα με την άρση σε μεγάλο βαθμό των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων και των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν τη μεγαλούπολη των περίπου 11 εκατομμυρίων με άλλες περιοχές της Κίνας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs