Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε «αθόρυβα» σε Ευρώπη και ΗΠΑ πολύ καιρό πριν τα πρώτα κρούσματα


Αποδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός κυκλοφορούσε αθόρυβα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πολύ προτού ...
επιβεβαιωθούν τα πρώτα κρούσματα βλέπουν σιγά σιγά το φως της δημοσιότητας.

Μία αναφορά στη Γαλλία και μία σχετική έρευνα στη Βοστώνη, στις ΗΠΑ, οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, πιθανότατα επειδή αρκετοί ασθενείς δεν είχαν παρουσιάσει συμπτώματα.




Στη Γαλλία, σχεδόν 25.000 ασθενείς με Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή από την 1η Μαρτίου.

Η χώρα επιβεβαίωσε τα τρία πρώτα κρούσματα της νόσου στις 24 Ιανουαρίου – δύο ασθενείς στο Παρίσι και ένας ακόμη στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Τα δεδομένα αυτά ωστόσο καταρρίπτουν γιατροί σε νοσοκομείο του Παρισιού, οι οποίοι επανεξέτασαν παλαιά δείγματα ασθενών οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί με πνευμονία στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ένας από τους 24 εκείνους ασθενείς, οι οποίοι είχαν εξεταστεί για τον ιό της γρίπης και είχαν διαγνωστεί αρνητικοί, βρέθηκε εν τέλει θετικός στον Covid-19.

«Ο Covid-19 είχε ήδη εξαπλωθεί στη Γαλλία στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, έναν μήνα πριν από τις επίσημες πρώτες περιπτώσεις στη χώρα», αναφέρει η ομάδα του Groupe Hospitalier Paris Seine στο Saint-Denis σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο International Journal of Antimicrobial Agents.

Γνωρίζοντας το πρώτο σοβαρό κρούσμα είναι σημαντικό για την κατανόηση της διασποράς του ιού, δήλωσε ο δρ Ιβ Κοέν στο δίκτυο BFMTV, αν και τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να επιβεβαιωθεί ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν ο «ασθενής μηδέν» της Γαλλίας.

Ο ασθενής αυτός πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο απολύτως υγιής.

«Ήταν άρρωστος επί 15 μέρες. Κόλλησε τα δύο παιδιά του, αλλά όχι τη σύζυγό του, η οποία εργάζεται σε σούπερ μάρκετ.

»Δεν ήξερε πώς αρρώστησε. Δεν είχε ταξιδέψει.

»Η μοναδική επαφή που είχε ήταν με τη σύζυγό του», εξήγησε ο Γάλλος γιατρός.

Η σύζυγος του 42χρονου άνδρα -ο οποίος είχε γεννηθεί στην Αλγερία, αλλά ζει πολλά χρόνια στη Γαλλία– εργαζόταν κοντά σε πάγκο με σούσι, δίπλα από Κινέζους υπαλλήλους.

Δεν είναι ωστόσο ακόμη σαφές εάν οι συνάδελφοί της είχαν ταξιδέψει στην Κίνα, σύμφωνα με τον Κοέν.

Η Ευρώπη δεν είχε αναφέρει κρούσματα του νέου κορωνοϊού έως τον Ιανουάριο.

Στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τα δύο πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν στις 31 Ιανουαρίου, και αφορούσαν δύο Κινέζους τουρίστες στη Ρώμη.

Η πρώτη γνωστή κοινοτική μετάδοση καταγράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, βόρεια Ιταλία.

Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και στις ΗΠΑ.

Ένα νέο μοντέλο από το Network Science Institute στο Northeastern University της Βοστώνης δείχνει ότι οι πρώτες λοιμώξεις προήλθαν από την Κίνα στις αρχές ή τα μέσα Ιανουαρίου και ότι ο ιός δεν εντοπίστηκε επειδή πολλοί άνθρωποι δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.

Βάσει του μοντέλου αυτού, αναφέρει το CNN, προκύπτει πως ενώ οι Αμερικανοί επικεντρώνονταν ακόμη στην Κίνα, περίπου 28.000 πολίτες μεγάλων πόλεων – όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ – είχαν προσβληθεί έως την 1η Μαρτίου.

Ο ιός κυκλοφορούσε στην κοινότητα της κομητείας Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γνωστό θάνατο που σχετίζεται με τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, δήλωσε η δρ Σάρα Κόντι, διευθύντρια δημόσιας υγείας.

Αρκετές ακόμη πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια και η Ιντιάνα, επανεξετάζουν το χρονοδιάγραμμα του κορωνοϊού, καθώς διαπιστώνεται ότι η εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια άρχισε να στοιχίζει ζωές νωρίτερα απ’ ό,τι είναι μέχρι σήμερα γνωστό.

Οι νέες ανακαλύψεις υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά πόσα πράγματα είναι ακόμη άγνωστα για τη νόσο.

Τέσσερις μήνες αφότου άρχισε να γράφεται το αφήγημα του νέου κορωνοϊού στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα ακόμη για το πώς αναπτύχθηκε ο ιός, πώς ακριβώς επηρεάζει το σώμα ούτε ποιες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs