Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Γιατί ο κορωνοϊός δεν εξαπλώθηκε πολύ στην Αφρική - Και δεν είναι η ζέστη


Παρά τις προβλέψεις ότι η πανδημία θα στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές στην Αφρική, τα κρούσματα ήταν ...
σχετικά λίγα, περίπου 80.000 και οι νεκροί περίπου 2.500.




Ειδικά στην υποσαχάρια Αφρική τα κρούσματα ήταν ελάχιστα και οι θάνατοι ακόμα πιο σπάνιοι.

Οι λόγοι που δεν εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός στην Αφρική δεν είναι η ζέστη όπως πολλοί θα σκεφτήκατε, αλλά η άμεση λήψη περιοριστικών μέτρων και ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού.

Για παράδειγμα στην Ευρώπη χρειάστηκαν εβδομάδες για να ληφθούν μέτρα μετά το πρώτο κρούσμα, ενώ στην Ακτή Ελεφαντοστού, 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του ιού, επιβλήθηκε γενικό lockdown.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το 60% του πληθυσμού είναι κάτω από 25 ετών, ενώ οι ηλικιωμένοι(όπως θεωρούμε στην Ευρώπη άνω των 65 ετών) έχουν συνήθως πεθάνει, λόγω του μικρού προσδόκιμου ζωής.

«Στη Δύση αυτοί που πλήττονται περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι», σημειώνει ο καθηγητής Όμαρ Σαρ, καθηγητής και ερευνητής στην ιατρική σχολή του Ντακάρ.

Πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι συνήθως «έχουν και υποκείμενα νοσήματα», ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την covid-19.

«Επιπλέον η πυκνότητα του πληθυσμού είναι μικρότερη στην Αφρική, γεγονός που περιορίζει την εξάπλωση του ιού, όπως και η περιορισμένη κινητικότητα του αφρικανικού πληθυσμού σε σχέση με αυτόν της Δύσης», επεσήμανε ο Γιαπ Μπουμ ο Γ΄από το Καμερούν, επιδημιολόγος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs