Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Ενα φυσικό χαμάμ στον Γράμμο! 15 ρήγματα αναδίδουν ευεργετικούς ατμούς -Το μοναδικό στην Ευρώπη


Ένα φυσικό «χαμάμ», μια διαφορετική πρόταση χαλάρωσης και ευεξίας, άγνωστη στο ευρύ κοινό, είναι ...
ένα από τα πολλά μυστικά του Γράμμου, στα 1260 μέτρα υψόμετρο.

Στον Αμάραντο της Κόνιτσας, μέσα από 15 ρήγματα, η γη αναδίδει όλο τον χρόνο αέρα και ατμούς. Θερμοκρασία 33 έως 38 βαθμοί! Είναι τα μοναδικά ιαματικά ατμόλουτρα στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη.

Το φυσικό χαμάμ της Κόνιτσας

Ακολουθώντας τον δρόμο βόρεια του ακριτικού Αμάραντου, μετά από 5 χιλιόμετρα, μέσα στο δάσος και με θέα τον Σμόλικα, η φύση προσφέρει απλόχερα μια μοναδική εμπειρία. Ο επισκέπτης, βρίσκεται σε ένα οργανωμένο χώρο, όπου θα δοκιμάσει τις ιαματικές ιδιότητες του ατμού που βγαίνει από τα έγκατα της γης, όλο τον χρόνο.

Στις εγκαταστάσεις των λουτρών, υπάρχουν ατομικοί θάλαμοι, όπου τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και ο επισκέπτης, μπορεί να απολαύσει ατμόλουτρο διάρκειας 30 λεπτών. Στο συγκρότημα λειτουργούν, αναψυκτήριο, εστιατόριο και ξενώνας, ενώ η περιοχή έχει δυναμικότητα 150 κλινών.

Στις εγκαταστάσεις των λουτρών, υπάρχουν ατομικοί θάλαμοι, όπου τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και ο επισκέπτης, μπορεί να απολαύσει ατμόλουτρο διάρκειας 30 λεπτών

Ο Δήμος της Κόνιτσας, περιουσία του οποίου είναι τα λουτρά, φιλοδοξεί η περιοχή να γίνει σημείο αναφοράς, ανάπτυξης της περιοχής και εναλλακτικός προορισμός. Ο δήμαρχος Νικόλαος Εξάρχου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως μέσα από το διασυνοριακό πρόγραμμα «Ιντερεγκ Ελλάδα – Ιταλία», η Περιφέρεια Ηπείρου θα αξιοποιήσει χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των λουτρών. Ο κ. Εξάρχου ανέφερε, πως τα λουτρά διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή "ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ Α.Ε" το Δ.Σ της οποίας απαρτίζεται από το Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων στον δημο, τον κοινοτάρχη και έναν επιχειρηματία τουρισμού της περιοχής.

Ο Κώστας Ζιάκος επιχειρηματίας ο οποίος έχει νοικιάσει απο την Αναπτυξιακή τα Λουτρά, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως οι ευεργετικές ιδιότητες του ατμού, προσελκύουν όλες τις ηλικίες. Μέσα στο απέραντο πράσινο, οι συνθήκες είναι ιδανικές για χαλάρωση και αναζωογόνηση! Είναι όμως και μια ευκαιρία, να ανακαλύψεις την φύση, μέσα από τα μονοπάτια, να γευτείς την παραδοσιακή κουζίνα στα πέτρινα Μαστοροχώρια, να θαυμάσεις την μοναδική αρχιτεκτονική των μαστόρων, να μάθεις για τα βότανα της περιοχής, να κάνεις βόλτες με άλογα στο δάσος.

Η γη αναδύει όλο τον χρόνο, αέρα και ατμούς. Θερμοκρασία 33 έως 38 βαθμοί. Στο συγκρότημα λειτουργούν, αναψυκτήριο, εστιατόριο και ξενώνας, ενώ η περιοχή έχει δυναμικότητα 150 κλινών

Ο Αμάραντος, βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα και η Περιφέρεια Ηπείρου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλύτερη ανάδειξη αυτού του φυσικού πλούτου, εκτελεί έργα για την άνετη οδική πρόσβαση. Επίσης, η περιοχή μπήκε στο χάρτη του Epirus Trail, της μεγάλης ορεινής πεζοπορικής διαδρομής της Ηπείρου, η οποία άλλοτε ήταν δρόμοι επικοινωνίας και εμπορίου. Όπως λέει ο Κώστας Ζιάκος, ήδη καθαρίζονται και αναδεικνύονται παλιά μονοπάτια, ενώ επισημαίνει και την ιστορική διάσταση της περιοχής, που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του Γράμμου Κάμενικ, θέατρο επιχειρήσεων κατά τον εμφύλιο.
Η επίσημη αναγνώριση των ατμόλουτρων Αμάραντου, ως ιαματικών, ήρθε πριν δύο χρόνια, όταν σε ΦΕΚ με ημερομηνία 2-6-2018, δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση της τότε υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/travel/ena-fysiko-hamam-stin-konitsa

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs