Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Πρησμένα πόδια: Όλες οι πιθανές αιτίες


Τα πόδια ταλαιπωρούνται καθημερινά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. ...
Το πρήξιμο των ποδιών, ακόμη και όταν είναι ήπιο, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας.
Η αιτία μπορεί να είναι προφανής, όπως η αύξηση του βάρους, αλλά και πολύ σοβαρότερη, όπως η καρδιοπάθεια.

Η πίεση που ασκείται από το βάρος, η καθιστική ζωή, η ορθοστασία και η κούραση, ένας τραυματισμός, αποτελούν κοινές αιτίες πρηξίματος των ποδιών.

Δείτε παθήσεις και καταστάσεις που ευθύνονται για το πρήξιμο των ποδιών:

Η πολύωρη ορθοστασία και η ακινησία προκαλούν κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και τους αστραγάλους με αποτέλεσμα να πρήζονται.

Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.

Η εγκυμοσύνη προκαλεί πρήξιμο των ποδιών από το δεύτερο τρίμηνο και μετά λόγω της πίεσης και της κακής κυκλοφορίας του αίματος που προκαλεί η ανάπτυξη του εμβρύου στην περιοχή της πυέλου.

Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι εμφανίζουν συχνά το σύμπτωμα λόγω της πίεσης που ασκεί το βάρος στην κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

Η καταπόνηση κατά την άσκηση, μια λάθος κίνηση στο γυμναστήριο ή άλλος τραυματισμός είναι συνήθη αίτια οιδήματος, ειδικά των αστραγάλων. Ένα χειρουργείο στο πόδι επίσης προκαλεί πρήξιμο.

Οι διακυμάνσεις των ορμονών, π.χ. την εβδομάδα πριν την περίοδο, μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στα πόδια.

Τα αντισυλληπτικά, οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης, τα αντιδιαβητικά, τα αγγειοδιασταλτικά, τα αντιεπιληπτικά και κάποια αντιφλεγμονώδη, συχνά προκαλούν οίδημα στα πόδια.

Το λεμφοίδημα είναι μια κατάσταση που προκαλεί πρήξιμο (οίδημα) κάποιου μέλους. Αυτή η κατάσταση συνήθως συμβαίνει στα κάτω μέλη. Το πρήξιμο μπορεί να αφορά το πόδι, τα δάκτυλα, την κνήμη ή και ολόκληρο το κάτω μέλος.

Όταν η καρδιά δεν στέλνει το αίμα όπως πρέπει, τότε είναι πιθανό να συσσωρευτεί στα πόδια, προκαλώντας οίδημα. Τα άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να δυσκολεύονται να ξαπλώσουν και η καρδιά τους μπορεί να χτυπάει με γρήγορους ή ασυνήθιστους ρυθμούς, μερικές φορές προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή. Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Τα νεφρά φιλτράρουν τοξίνες από το αίμα και αν δεν δουλεύουν σωστά (πολλές φορές λόγω παθήσεων όπως ο διαβήτης και η υπέρταση), μπορεί να αυξηθούν επικίνδυνα τα επίπεδα νατρίου στο αίμα, με αποτέλεσμα να γίνεται κατακράτηση υγρών.

Αν πάσχετε από ηπατίτιδα ή αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, το συκώτι σας κουράζεται με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές βλάβες. Αυτό προκαλεί κατακράτηση υγρών στην κοιλιά και στα πόδια.

Το πρήξιμο στο πόδι δημιουργείται συνήθως κάτω από το γόνατο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε θρόμβο που έχει σχηματιστεί στη φλέβα και δεν επιτρέπει στο αίμα να επιστρέψει στην καρδιά με αποτέλεσμα η πίεση να προκαλεί την εξάπλωση του υγρού στους ιστούς του ποδιού.

Πηγή: onmed.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs