Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Lockdown: Πλάνο Β για νέα μέτρα και πιθανό πισωγύρισμα - Αγορές, ουρές και μεταλλάξεις αλλάζουν τα δεδομένα


Μεστό σε ανατροπές είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως, καθώς μετά τη δυστοκία για την ...έγκαιρη προμήθεια του αναγκαίου αριθμού εμβολίων από τις κατασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες, η νέα μετάλλαξη του ιού έρχεται να επιδεινώσει την επιδημιολογική εικόνα, σημαίνοντας συναγερμό και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Τα πρώτα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού έχουν εντοπιστεί ήδη και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αθήνα, την Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ξεκινά γονιδιακή επιτήρηση, καθώς εξελίσσεται η διασπορά μιας νέας μετάλλαξης πλάι στην αρχική μορφή του κορωνοϊού, η οποία κατέγραψε χθες 842 νέα κρούσματα στη χώρα. Με την πανδημία να αντεπιτίθεται μέσω της νέας μετάλλαξης του ιού, ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή» εξήγησε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην διαδικτυακή κοπή της βασιλόπιτας της Νέας Δημοκρατίας χθες και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Το παράθυρο αναπροσαρμογής της κυβερνητικής στρατηγικής απέναντι στην πανδημία, το οποίο άνοιξε ο Πρωθυπουργός χθες, συνδέεται άρρηκτα με τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία οδηγούν κάθε εβδομάδα στο σχεδιασμό του περιοριστικού πλαισίου σε βάθος αυστηρά επτά ημερών. Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε τυχόν επιδείνωση του ιικού φορτίου μπορεί να οδηγήσει σε αυστηροποίηση του πλαισίου οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να εξαιρούνται από τη λογική αυτή το λιανεμπόριο, τα σχολεία και οι μετακινήσεις.


Ολοταχώς σε «πισωγύρισμα»

Δεν αποκλείεται ένα «πισωγύρισμα» με μέτρα, αν δεν προλάβουμε την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Χωρίς να φοβόμαστε μπορούμε να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και σύνεση και η Πολιτεία να ανιχνεύει τα στελέχη» συνέστησε ο ίδιος, παρατηρώντας ότι ακόμη και αν τα πηγαίνουμε καλά, «δεν γίνεται να μείνουμε το 'Γαλατικό χωριό' άρα πρέπει να είμαστε οργανωμένοι». Ο κ. Σαρηγιάννης πρότεινε ακόμη πως αν παρατηρείται σε μια περιοχή αύξηση κρουσμάτων, τότε μια λύση θα ήταν η τοπική εφαρμογή αυστηρών μέτρων και όχι στο σύνολο της χώρας, παρότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να βρεθούμε μπροστά σε τρίτο κύμα, όπως η Βρετανία, Γερμανία κλπ».


Πιθανό και τρίτο lockdown

Το τρίτο κύμα της πανδημίας, για το οποίο κάνουν λόγο δημόσια όλο και περισσότεροι επιστήμονες, δεν αποκλείεται να συνοδευθεί και με τρίτο lockdown, προβληματισμό που εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι το πλέον πιθανό, εντούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε στον ΣΚΑϊ ο κ. Βατόπουλος, καθώς ακόμη δεν φαίνεται να έχει βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην αναθέρμανση της οικονομίας και στο υγειονομικό σκέλος. Την όλη κατάσταση έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η νέα μετάλλαξη του ιού, με τους επιστήμονες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων την προσεχή Δευτέρα, ενδεχόμενο που -παρότι δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή των ειδικών- δεν απέρριψε από μέρους του ο κ. Βατόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής, αλλά σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως, εν μέσω πανδημίας.


«Πρώτη φορά» 100 άτομα

Διευκρινήσεις για το θέμα των συγκεντρώσεων παρείχε και ο Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος υπογράμμισε πως στη διάρκεια της πανδημίας, για «πρώτη φορά επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα» (με το ανώτατο όριο τις γιορτές να φτάνει τα 9) και γνωστοποίησε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως το ζήτημα τέθηκε στην Επιτροπή των ειδικών προς επεξεργασία ως ερώτημα. Ακολούθως, η Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, έδωσε το πράσινο φως, δεδομένου μάλιστα ότι στη διάρκεια της πανδημίας για «πρώτη φορά επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα».

Στην προοπτική αυτή, για χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων για τις συναθροίσεις έκανε λόγο ο υφυπουργός Προστασίας τού Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, με αφορμή τη σχετική απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με ορόσημο εφαρμογής την 1η Φεβρουαρίου, καθώς το ανώτατο όριο μέχρι πρότινος είχε διαμορφωθεί στα 9 άτομα. Μιλώντας στο MEGA ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε πως η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων δεν έχει να κάνει με το προγραμματισμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη και κατέστησε σαφές πως «αν εμφανιστούν περισσότερα άτομα, θα κάνουμε αυτά που πρέπει», δηλαδή οι αστυνομικοί θα έρθουν σε επικοινωνία με τους αρμόδιους διοργανωτές για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα χθες (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα. Επιπρόσθετα, για τους παραβάτες προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

· διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

· διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs