Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που τα αγγλικά δεν ήταν η μητρική του γλώσσα - Ποιος ήταν ο 8ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Martin Van Buren


Δεν ανήκε στους Εθνοπατέρες, ούτε η ιστορία τον κατέγραψε ως έναν από τους σημαντικότερους προέδρους ...
της δημοκρατίας των ΗΠΑ. Ο 8ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Martin Van Buren, παραμένει μια σχετικά άγνωστη φιγούρα στην αμερικανική πολιτική. Υπήρχαν ωστόσο κάποια πράγματα που τον έκαναν ξεχωριστό.

 

Το πρώτο ήταν πως ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος γεννήθηκε στις ΗΠΑ. Αυτή η πρόταση βέβαια αποτελείται από μια τεχνική λεπτομέρεια για να είναι αληθινή. Γιατί οι προηγούμενη επτά γεννήθηκαν κι αυτοί σε αμερικανικό έδαφος, που όμως μέχρι την γέννηση τους αποτελούσε βρετανική αποικία, άρα και βρετανικό έδαφος. O Martin Van Buren γεννήθηκε μετά την επανάσταση και ήταν από τη γέννηση του Αμερικανός υπήκοος. Γεννημένος στο Kinderhook, ο πρώτος (και τυπικά) Αμερικανός πρόεδρος ήταν από την Νέα Υόρκη.

Το δεύτερο πράγμα που τον έκανε ξεχωριστό και, μέχρι σήμερα, τον μοναδικό πρόεδρο των ΗΠΑ με αυτή την ιδιαιτερότητα, ήταν πως τα αγγλικά δεν ήταν η μητρική του γλώσσα. Οι Άγγλοι μπορεί να είχαν αγοράσει την Νέα Υόρκη από τους Ολλανδούς το 1664 (μέχρι τότε ονομαζόταν Νέο Άμστερνταμ), αλλά η παρουσία των Ολλανδών σε αυτή παραμένει μέχρι και σήμερα. Ο Μartin van Buren ήταν ολλανδικής καταγωγής. To Kinderhook ονομαζόταν αρχικά «Kinderhoek» που στα ολλανδικά σημαίνει «παιδική γωνιά». Πήρε το όνομά της από τον εξερευνητή Henry Hudson, όταν είδε μερικά παιδιά να παίζουν εκεί.

Από το 1640, οι Ολλανδοί κατοίκησαν την περιοχή. Μετά από 150 χρόνια, ένα ζευγάρι εστιατόρων, απέκτησε έναν γιο. Ο martin van Buren μεγάλωσε μιλώντας ολλανδικά, ενώ τα αγγλικά τα έμαθε αργότερα. Σήμερα παραμένει ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που η μητρική του γλώσσα δεν ήταν η επίσημη γλώσσα του κράτους των ΗΠΑ.

Ο Van Buren έγινε δικηγόρος, γενικός εισαγγελέας, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, υπουργός Εξωτερικών, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και το 1837, πρόεδρος για μια τετραετία. Κατά την διάρκεια της θητείας του συνέχισε τον εκτοπισμό των ιθαγενών, όπως και ο προκάτοχός του, ενώ ήταν δική του ιδέα για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, κατάφερε να αποφύγει έναν δεύτερο πόλεμο με την Βρετανία. Στην ιστορία πάντως έμεινε με ψιλά γράμματα, κυρίως για το ότι είναι ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που τα αγγλικά δεν ήταν η μητρική του γλώσσα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs