Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Chipita: Από πωλητής σπίρτων σε ένα τεράστιο deal δισεκατομμυρίων - Η απίστευτη ιστορία του Mr. Chipita


Είναι από τις ειδήσεις που διαβάζεις ξανά και ξανά πριν τις μεταδώσεις, γιατί πιστεύεις ότι κάτι διάβασες λάθος. ...2 δις δολάρια είναι το αντίτιμο για να αλλάξει χέρια η ελληνική εταιρεία Chipita και πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.



Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος γνωστός και ως ο Mr Chipita κατάφερε να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία στο χώρο των τροφίμων σε ηλικία 16 ετών έχασε τον πατέρα του, ιδιοκτήτη ένός γαλακτοπωλείου στην Αθήνα και ανέλαβε από πολύ μικρός τις ευθύνες του απέναντι στην οικογένεια του.

Το 1981 εμπιστεύεται το γαλακτοπωλείο στα αδέλφια του πατέρα του και πιάνει δουλειά στο τμήμα πωλήσεων της ιταλικής εταιρείας ζαχαρωδών και παγωτών Aligel.

Εκεί μαθαίνει τα μυστικά του πετυχημένου marketing, και δεν διστάζει να ανοίξει τα φτερά του σαν επιχειρηματίας, ως εισαγωγέας σπίρτων.

Τα σπίρτα παράγονταν στην Ιταλία και είχαν τη διαφορά ότι ανάβουν πιο εύκολα και σβήνουν δυσκολότερα ακόμα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.<


Η εταιρεία πηγαίνει καταπληκτικά κερδίζοντας τεράστιο μερίδιο στην αγορά, αλλά σε δύο χρόνια αναγκάζεται να διακόψει την συνεργασία γιατί στην Ελλάδα κρίνονται επικίνδυνα για μικρά παιδιά και ενηλίκους.

Επόμενος σταθμός η αγορά του 50% μια μικρής βιομηχανικής μονάδος που παρήγαγε γαριδάκια.

Η εταιρεία ονομάζεται Chipita. Και τότε από μία δική του ιδέα που απορρίφθηκε από 13 επενδυτές η εταιρεία έγινε κολοσσός. Το συσκευασμένο κρουασάν δεν υπήρχε στην ελληνική αγορά πριν τον κ. Θεοδωρόπουλο.

Από τη πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στα σούπερ μάρκετ και τα περίπτερα δεν υπήρχε ελληνική οικογένεια που δεν τα αγόρασε, με την εταιρεία να σημειώνει κέρδη ρεκόρ.

Ακολουθεί η συνεργασία με την PepsiCo και η εταιρεία αποκτά παρουσία παγκοσμίως με εργοστασία σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική.

Ακολουθεί η συγχώνευση με τη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ και μετέπειτα η εξαγορά της από τον όμιλο MIG. Παραμένει διευθύνων σύμβουλος και το 2010 παραιτείται και με κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία αγοράζει εκ νέου την Chipita.

Αυτή είναι η ιστορία του πολυμήχανου και υπερδραστήριου επιχειρηματία που την προηγούμενη εβδομάδα είπε το ναι στην εταιρεία Mondelez έναντι 2 δις δολαρίων.

Αυτά μέχρι το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα που θα μας αφήσει και πάλι έκπληκτους...

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs