Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Το μυστικό παλάτι του Πούτιν φτάνει σε αξία τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ - Η διαρροή των σχεδίων και οι κατηγορίες από τον Αλεξέι Ναβάλνι


Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη όταν επέστρεψε στη Ρωσία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο επικριτής ...της ρωσικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε πως το λεγόμενο ως «παλάτι» του Βλαντιμίρ Πούτιν αξίζει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει στις τάξεις του ιδιωτικό λιμάνι, θέατρο, καζίνο και… strip club.



Ο Ναβάλνι είπε πως έχει στην κατοχή του τα σχέδια του «παλατιού» που διέρρευσαν. Βρίσκεται πάνω στη Μαύρη Θάλασσα. Οι εντυπωσιακές τρισδιάστατες εικόνες δείχνουν ένα πραγματικό παλάτι, που διαθέτει από κουλοχέρηδες και σπα μέχρι και υπόγειο παγοδρόμιο. Όπως είπε ο Ναβάλνι, το κτήμα έχει εμβαδόν 39 φορές μεγαλύτερο από το Μονακό.


Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν στο blog του Ναβάλνι είναι ένα αποτέλεσμα τεράστιας έρευνας, μαζί με ένα βίντεο διάρκειας δυο ωρών το οποίο καταγράφηκε λίγο πριν συλληφθεί. «Υπάρχουν απόρθητοι φράκτες, έχει το δικό του λιμάνι, τη δική του ασφάλεια, μια εκκλησία, το δικό του σύστημα αδειών, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ακόμη και το δικό του συνοριακό σημείο ελέγχου. Είναι ένα ξεχωριστό κράτος μέσα στη Ρωσία» λέει ο Ναβάλνι.


Κατηγόρησε τον Βλαντιμιρ Πούτιν ως ιδιοκτήτη του κτήματος, το οποίο όπως ισχυρίζεται κόστισε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και φέρεται να χρηματοδοτήθηκε μέσα από ένα καθεστώς διαφθοράς που βρίσκεται μέσα στον κύκλο του Πούτιν. Η έκθεση του Ναβάλνι περιλαμβάνει λεπτομερείς κατόψεις του «παλατιού» που ο Ναβάλνι απέκτησε μέσω εργολάβου.

Η ομάδα του δημιούργησε τρισδιάστατες εικόνες των εσωτερικών χώρων, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, πισίνα κελάρι και γυμναστήριο.


Όπως αναφέρει ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο τρόπος που δημιουργήθηκε αυτή η περιουσία ήταν από «τη μεγαλύτερη δωροδοκία στην ιστορία». Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του, το κτήμα που φυλάσσεται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, διαθέτει και σήραγγα από το σπίτι μέχρι την ακτή. «Είναι η πιο μυστική και καλά φυλασσόμενη εγκατάσταση στη Ρωσία» λέει ο Ναβάλνι στο βίντεο, που έχει φτάσει αισίως τις 17 εκατομμύρια προβολές μέσα σε μόλις 24 ώρες από τη δημοσίευσή του στο YouTube. «Δεν είναι εξοχική κατοικία – είναι ολόκληρη πόλη ή μάλλον βασίλειο».


Η έρευνα δημοσιεύτηκε μια ημέρα μετά τη σύλληψη του Ναβάλνι όταν επέστρεψε από τη Γερμανία, όπου είχε μεταφερθεί για θεραπεία από τη δηλητηρίαση με Novichok τον Αύγουστο.

Όπως ισχυρίζεται, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας κατέχει τα 7.000 εκτάρια γης στα οποία βρίσκεται το ακίνητο και πως το συγκρότημα χρηματοδοτήθηκε από τους στενούς φίλους και συμμάχους του προέδρου συμπεριλαμβανομένων του Ιγκόρ Σετσίν, επικεφαλής του γίγαντα των ρωσικών πετρελαίων Rosneft και του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα Γκενάντι Τιμτσένκο.


«Είναι ένα ξεχωριστό κράτος στη Ρωσία. Και σε αυτό το κράτος υπάρχει ένας ενιαίος και αναντικατάστατος τσάρος, ο Πούτιν» αναφέρει ο Ναβάλνι, προσθέτοντας ότι σε αντάλλαγμα ο Πούτιν έδωσε στους ισχυρούς φίλους του θέσεις σε επικερδή κυβερνητικά έργα, ενώ κατάφερε μέσω αυτών να κρύψει τον προσωπικό του πλούτο. «Οι φίλοι του Πούτιν, οι οποίοι έλαβαν από αυτόν το δικαίωμα να κλέψουν ό,τι ήθελαν στη Ρωσία, τον ευχαρίστησαν χτίζοντας ένα παλάτι για το αφεντικό τους».


Η έρευνα καταλήγει σε έκκληση προς τους Ρώσους να ξεσηκωθούν. Η ύπαρξη της συγκεκριμένης περιουσίας και η σύνδεσή της με τον Πούτιν έγινε για πρώτη φορά γνωστή το 2010, όταν ο επιχειρηματίας Σεργκέι Κολεντσόφ τα περιέγραψε σε μια δημόσια επιστολή προς τον Μεντβέντεφ.



Πηγή Φωτογραφιών: palace.navalny.com

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs