Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ένα μικρό θαύμα για τους θετρόφιλους στη Σαλαμίνα


Ρεπορτάζ Νικόλας Καλογιάννης

Είχαμε συνηθίσει για πολλά χρόνια τώρα, όπου κλείνει ένα θέατρο, να ανοίγει ένα σούπερ μάρκετ. Αυτό ...έρχεται να το ανατρέψει το θέατρο Σαλαμίνας όπου με πολύ μεράκι, κόπο και προσωπική δουλειά ο ιδρυτής του Στέφανος Καρυδάκης έχει μεταμορφώσει ένα πρώην εργοστάσιο κυτιοποιίας σε ένα όμορφο και ζεστό θέατρο 100 θέσεων. 




Μία πραγματική όαση για την Σαλαμίνα, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της αποκτά ένα σύγχρονο, πλήρες και οργανωμένο θεατρικό χώρο. Από το ρεπορτάζ που κάναμε, μάθαμε πως ο χώρος θα φιλοξενεί εκτός από θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, ποιητικές βραδιές, μουσικά σχήματα κτλ κτλ.... 


Τα εγκαίνια θα γίνουν έως το τέλος του 2022 και σύντομα θα αποκτήσει ο χώρος και δεύτερη σκηνή η οποία θα λειτουργεί στο προαύλιο του θεάτρου Σαλαμίνας για τις καλοκαιρινές του παραγωγές. Στην ταράτσα 300 τετραγωνικών μέτρων, θα λειτουργεί καφέ όπου τα καλοκαιρινά βράδια θα γίνεται προβολή κλασικών ταινιών κάτω από τ' άστρα καθώς και μουσικές βραδιές με πιάνο, σαξόφωνο, κιθάρα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του μας μιλούσε με πάθος για όλο αυτό το εγχείρημα. μας μίλησε ιδιαίτερα για κάποια μέλη του Θεάτρου Σαλαμίνας τα οποία είναι μαζί του από την αρχή αυτής της προσπάθειας και δεν έχουν εγκαταλείψει το όνειρο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, κυρίως οικονομικές. 


Αυτό που μας τόνισε ιδιαίτερα ο Κος Στέφανος Καρυδάκης, είναι πως όλα γίνονται με τις συνδρομές των μελών της ομάδας και καμία επιχορήγηση δεν έχουν λάβει από δημόσιο ή ιδιοτικό φορέα.  Επίσης ότι έχουν δρομολογηθεί πολύ αξιόλογα έργα νέων συγγραφέων από έργα άπαιχτα όπως είναι το θεατρικό έργο «ΚΡΕΜΑ ΝΥΚΤΟΣ» των Αφροδίτη Βιλλιώτη και Μαίρης Νικολοπούλου που τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, ενώ εκτός των άλλων έχει ήδη παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία το έργο των Κατερίνα Γκουρογιάννη και Στέλλας Κουρμούλη "ΤΟ ΜΠΑΟΥΛΟ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥ-SOS" στο Ευριπίδειο θέατρο Σαλαμίνας.


Τώρα παρουσιάζουν το έργο "ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ, ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ" μία διασκευή της Φαύστας του Μποστ, σε σκηνοθεσία Στέφανου Καρυδάκη. Δώσανε κάποιες παραστάσεις στην αίθουσα Μπόγρη στο δημαρχείο Σαλαμίνας και σύντομα θα ανακοινώσουν νέες ημερομηνίες για το θέατρό τους στα Αμπελάκια.
Επίσης για τα χριστούγεννα ετοιμάζουν μία φαντασμαγορική παράσταση με 16μελή θίασο, πολλά εφέ και μουσική. Η Αφροδίτη Βιλλιώτη υπογράφει την διασκευή και μεταφορά στο θέατρο του γνωστού σε όλους μας έργου όπου πρωταγωνιστεί ο Τζιμ Κάρρευ "Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων".  Θα ανέβει σε σκηνοθεσία Στέφανου Καρυδάκη και με τίτλο "Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ" για δεύτερη χρονιά μετά την καραντίνα του Covid.


Στο θέατρο Σαλαμίνας πλήθος εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα, και επιμορφωτικών μαθημάτων, όπως Μαθήματα υποκριτικής & αυτοσχεδιασμού, μουσικοκινητικής, αγωγή του λόγου, δημιουργική απασχόληση, θεατρικό παιχνίδι και άλλα πολλά που καθιστούν αυτόν τον φορέα έναν από τους πιο δημιουργικούς και "ζωντανούς" όχι μόνο στη Σαλαμίνα αλλά σε ολόκληρη την Αττική. Θεατρολόγοι, ηθοποιοί και σκηνοθέτες συνεργάζονται με το θέατρο Σαλαμίνας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα με τις επόμενες παραστάσεις και δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί.


Εμείς θα επανέλθουμε με εκτενέστερο ρεπορτάζ και με συνεντεύξεις των συντελεστών, γιατί αυτές οι προσπάθειες πρέπει να στηρίζονται από όλους σε τούτες τις δύσκολες εποχές όπου ένας από τους τελευταίους φάρους του πολιτισμού είναι το θέατρο.



Το θέατρο Σαλαμίνας βρίσκεται στα Αμπελάκια στην οδό Πάροδος Βύρωνος 18.
Αν Ακολουθήσετε τον σύνδεσμο στο Google maps ΕΔΩ θα θας βγάλει μπροστά στην πόρτα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs