Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Αόρατος εφιάλτης χτυπάει τις ΗΠΑ - Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κι εκκένωση πόλης με ξεσπίτωμα 24.000 από ανεξέλεγκτη διαρροή αερίου


Ένας περιβαλλοντικός εφιάλτης στην Ν. Καλιφόρνια διώχνει χιλιάδες κόσμο από....
τα σπίτια του, καταστρέφει την ατμόσφαιρα και αρχίζει να αποτελεί σοβαρή περιβαλλοντική απειλή για όλο τον πλανήτη.

Στις 23 Οκτωβρίου άρχισε μια διαρροή σε βάθος 150 μέτρων από την επιφάνεια, σε έναν υπόγειο αγωγό που συνδέεται με την μεγαλύτερη δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Η δεξαμενή λέγεται Aliso Canyon Storage facility και ουσιαστικά πρόκειται για 115 ανενεργές πετρελαιοπηγές που η εταιρία φυσικού αερίου της Ν. Καλιφόρνια (SoCalGas) έχει μετατρέψει σε μια τεράστια υπόγεια αποθήκη με χωρητικότητα 80 δισ. κυβικά πόδια αερίου.

Αν και η διαρροή άρχισε τον Οκτώβριο, ο υπόλοιπος κόσμος δεν ασχολήθηκε μέχρι τις αρχές του 2016. Το μεθάνιο είναι αόρατο, κατά συνέπεια δεν "προσφέρει" τις εντυπωσιακές εικόνες καταστροφής που... λατρεύουν η τηλεόραση και οι φωτογράφοι.


Μέχρι στιγμής, έχει επιγραμματικά αναφερθεί στον Τύπο, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Όμως, η διαρροή όχι μόνο συνεχίζει αλλά δεν προβλέπεται να ελεγχθεί πριν από τον Μάρτιο.

Ακριβώς στην περιοχή της διαρροής βρίσκεται το προάστιο του Πόρτερ Ραντς. Πρόκειται για ευκατάστατη περιοχή, με σπίτια μέσης αξίας 1 εκατ. δολ. τουλάχιστον πριν την διαρροή, αφού η τιμή τους πέφτει ραγδαία πλέον. 

Αυτή την στιγμή, 65.000 λίβρες μεθανίου την ώρα διαχέονται ασταμάτητα στην ατμόσφαιρα από το έδαφος. Οι κάτοικοι αντιμετώπισαν από τις πρώτες κιόλας μέρες διάφορα προβλήματα, κυρίως ρινορραγίες, έντονους πονοκεφάλους, δερματικά εξανθήματα και εμετούς. Χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν.

Από τις 28.12.15 περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Οι περισσότεροι διαμένουν σε ξενοδοχεία, για τα οποία πληρώνει η SoCalGas.

Άλλοι 11.000 πρόκειται να φύγουν από την περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Η συνολική εμπορική αξία του φυσικού αερίου που έχει χαθεί ως τώρα στην διαρροή του Πόρτερ Ραντς είναι 12 εκατ. δολάρια.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κήρυξε την περιοχή ως ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (no fly zone), λόγω του κινδύνου ένα αεροσκάφος να βάλει φωτιά στο εντελώς αόρατο και εξαιρετικά εύφλεκτο φυσικό αέριο.

Η διαρροή είναι τεράστιας κλίμακας. Υπολογίζεται ότι σε μια μόνο μέρα η διαρροή μεθανίου του Πόρτερ Ραντς ισούται με:

- Τις εκπομπές ρύπων 7 εκατομμυρίων επιπλέον αυτοκινήτων στους δρόμους 

η

- Με τις ημερήσιες εκπομπές 6 εργοστασίων άνθρακα.


Ανάλογα αυξάνεται η θερμοκρασία του κλίματος, προκαλώντας επιπλέον πονοκεφάλους.


Προς το παρόν, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι προκάλεσε την τεραστίων διαστάσεων διαρροή. Πάντως, οι ειδικοί επικεντρώνουν στην ηλικία της εγκατάστασης αποθήκευσης που είναι πάνω από 60 ετών, αλλά και στον εξοπλισμό/μηχανήματα, που ενώ πληρούν μεν τις κανονιστικές απαιτήσεις, δεν έχουν εκσυγχρονιστεί για δεκαετίες.

Αυτό που πια ομολογείται απ' όλους είναι ότι η εταιρία Southern California Gas Co. άργησε να αναγνωρίσει το μέγεθος και την κλίμακα της καταστροφής, αφότου ανακάλυψε το πρόβλημα στα τέλη Οκτωβρίου. Τον Δεκέμβριο, και αφού ήδη 50.000 μετρικοί τόνοι είχαν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να φτιάξει μια γεώτρηση «ανακούφισης». Πρόκειται για την ίδια μέθοδο που είχε τελικά ακολουθηθεί το 2010 στην μεγάλη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Θα γίνει, δηλαδή, μια νέα γεώτρηση που θα παρακάμπτει και θα παρεμποδίζει ουσιαστικά το φρέαρ με την διαρροή. Οι μηχανικοί στην συνέχεια θα το γεμίσουν με λάσπη και ρευστά υλικά με σκοπό να το σφραγίσουν.

.............................................


Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Στο μεταξύ, οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι όσο περισσότερο θα διαρκέσει η διαρροή, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει όλο αυτό το μεθάνιο στο κλίμα. "Παρενέργειες" που δεν αφορούν μόνο την Καλιφόρνια, αλλά όλο τον πλανήτη.

Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί. Εκτός από τα προβλήματα υγείας που παρουσίασαν, τους κινδύνους, αλλά και ότι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, βλέπουν και τις τιμές των πανάκριβων ακινήτων τους να πέφτουν κατακόρυφα.


Το Aliso Canyon δεν είναι η μόνη επικίνδυνη εγκατάσταση αποθήκευσης στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πάνω από 400 δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στην χώρα, όλες τους κατασκευασμένες σε πρώην ορυχεία και άλλους υπόγειους σχηματισμούς που συνολικά διαθέτουν 3.6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου. Αυτό το αέριο διοχετεύεται στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια μέσω ενός αχανούς και δαιδαλώδους δικτύου αγωγών. Μεγάλο κομμάτι του δικτύου αυτού λειτουργεί για δεκαετίες με ελάχιστες επενδύσεις στην επιθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του, ενώ οι κανονισμοί ασφαλείας είναι απαρχαιωμένοι και συχνά δεν εφαρμόζονται επαρκώς, όπως αναφέρουν ειδικοί στον αμερικανικό Τύπο.

Τελευταίες έρευνες υπολογίζουν ότι μόνο από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου διαρρέουν 100 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια μεθανίου κάθε χρόνο. Αυτό είναι περισσότερο αέριο απ' όσο καταναλώνουν ολόκληρες οι ΗΠΑ σε μια μέρα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs