Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Νόμιμη και συνταγματική η επιστράτευση απεργών

Συνταγματική και νόμιμη είναι η πολιτική επιστράτευση απεργών όταν γίνεται για να προστατευθεί η δημόσια υγεία σημαντικής μερίδας του πληθυσμού, ακόμα και όταν η επίταξη γίνεται για αόριστο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο από όσο είναι αναγκαίο.

Συνταγματική και νόμιμη είναι η πολιτική επιστράτευση απεργών όταν γίνεται για ...... να προστατευθεί η δημόσια υγεία σημαντικής μερίδας του πληθυσμού, ακόμα και όταν η επίταξη γίνεται για αόριστο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο από όσο είναι αναγκαίο.

Με απόφαση «μπούσουλα» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρώντας νόμιμη την κήρυξη (στις 29-11-10) σε κατάσταση «πολιτικής κινητοποίησης» των πληρωμάτων της ΠΝΟ, κρίνει γενικά ως συνταγματικά ανεκτή την πολιτική επιστράτευση απεργών και την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάγκες άμυνας της χώρας, κοινωνικές ανάγκες από θεομηνία ή ανάγκες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ετσι ο κίνδυνος να ελλείψουν φάρμακα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, κ.λπ. από τους κατοίκους των νησιών καθιστά -σύμφωνα με το ΣτΕ- δικαιολογημένο το μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης (επιστράτευσης).

Η δικαστική απόφαση (1623/12) ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για παρόμοιες επιτάξεις στο μέλλον, αφού στην περίπτωση της διασταύρωσης και σύγκρουσης διαφόρων συνταγματικών δικαιωμάτων δέχεται ότι το δικαίωμα της απεργίας ουσιαστικά υποχωρεί όταν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ετσι το ΣτΕ δέχεται πως στον κανόνα ότι η απεργία μπορεί μεν να περιοριστεί από τον νόμο, αλλά όχι και να καταργηθεί, εισάγεται συνταγματική εξαίρεση όταν απειλείται η δημόσια υγεία.

Το σκεπτικό
Η Ολομέλεια δέχθηκε (κατά πλειοψηφία) ως συνταγματική την επιστράτευση για αόριστο χρόνο, σημειώνοντας ότι όταν εκλείψουν οι σχετικοί λόγοι μπορεί να ζητείται η άρση της από τους εργαζόμενους. Αντίθετα, μειοψηφία 8 δικαστών υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Π. Πικραμμένο έκρινε ότι πρέπει πάντα να προσδιορίζεται συγκεκριμένος χρόνος επιστράτευσης (με δυνατότητα παράτασης), γιατί η επιβολή της για αόριστο διάστημα ισοδυναμεί με συνταγματικά απαγορευμένη αναγκαστική εργασία.

Κατά το ΣτΕ, το μέτρο δεν παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις όταν τίθενται σε κίνδυνο η διασφάλιση ζωτικών αγαθών και η υγεία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
πηγη:

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο