Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Πιο κοντά στο ντιμπέιτ - Αγκάθι η διαδικασία

Ενα βήμα πιο κοντά στη διεξαγωγή του ντιμπέιτ φαίνεται να βρίσκονται τα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ παρότι η διαδικασία της τηλεοπτικής αναμέτρησης δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.


Την ίδια ώρα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδεύουν σε συμφωνία, το ΠΑΣΟΚ προτείνει ...
η τηλεμαχία να διεξαχθεί με τους ηγέτες των κομμάτων που προσήλθαν στη σύσκεψη υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια (δηλαδή άπαντες πλην Χρυσής Αυγής). Συνεργάτες δε του προέδρου του κόμματος θέτουν το ερώτημα «τι νόημα έχει ένα debate που δεν θα μετάσχει ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που ήταν ο διαπραγματευτής κρίσιμων υποθέσεων τους τελευταίους μήνες».

«Καλημέρα σε όλους. Ντιμπέιτ τη Δευτέρα απ'ότι φαίνεται. Ελπίζω να είναι ζωντανό και όχι κονσέρβα...» ανακοίνωσε μέσω twitter o διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς επιβεβαιώνοντας ότι η πιθανότερη ημερομηνία του debate είναι η Δευτέρα 11 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Εθνος (ρεπορτάζ: Γιάννης Σαραντάκος) η Νέα Δημοκρατία επιμένει να ισχύσουν οι όροι και προϋποθέσεις που ίσχυσαν και κατά το αντίστοιχο debate το 2009 μεταξύ των κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, να χωριστεί η επικαιρότητα σε πέντε ή έξι κεφάλαια (Οικονομία, Εξωτερική πολιτική, Ασφάλεια, Παιδεία, Υγεία και ένα θέμα επιλογής του κάθε αρχηγού) και ο δημοσιογράφος - συντονιστής να θέτει τις σχετικές ερωτήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τη «γαλάζια» πρόταση, στο τέλος της διαδικασίας ο κάθε αρχηγός θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε μία ή δύο ερωτήσεις που θα του υποβάλει ο πολιτικός του αντίπαλος.

«Γαλλικό μοντέλο»
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει καταρχήν «ναι» στην τηλεμαχία, αλλά ζητά να υπάρξει μια πιο ελεύθερη διαδικασία (κατά το πρότυπο της τηλεμαχίας μεταξύ Ολάντ - Σαρκοζί) και συγκεκριμένα να έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί τη δυνατότητα να διακόπτουν και να σχολιάζουν τις τοποθετήσεις που παρουσιάζονται.

Η διαδικασία αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τη συνάντηση που θα έχουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες οι κ. Μιχελάκης και Σκουρλέτης, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τη διάρκεια της τηλεμαχίας, την ατζέντα αλλά και το ζήτημα της συμμετοχής περισσότερων του ενός εκπροσώπων του Τύπου.

Ναυαγεί η τηλεμαχία όλων των αρχηγών

Σε ναυάγιο οδηγείται για ακόμη μία φορά η συζήτηση περί διεξαγωγής τηλεμαχίας με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η ΝΔ, όπως έπραξε και εν όψει των εκλογών του Μαΐου, παραπέμπει το θέμα στη Διακομματική, η οποία με τη σειρά της δηλώνει? αναρμόδια. Τα επιτελεία των κομμάτων επίσης διαφωνούν ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων ηγετών, ενώ παράλληλα θέμα υπάρχει και με τα κόμματα που εκπροσωπούνται μεν στην Ευρωβουλή, όχι όμως και στο εθνικό Κοινοβούλιο.

Οι διαφωνίες αυτές δεν φαίνεται να ξεπερνώνται και όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρεθεί κενή μέρα για το σύνολο των ηγετών. Κατά συνέπεια, το θέμα φαίνεται ότι θα παραπεμφθεί (και πάλι) στις ελληνικές καλένδες...

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs