Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ: «Κόλαση» η Σύνοδος από τις απαιτήσεις των Τούρκων – Γη και ύδωρ ζητά η Άγκυρα


Σκληρό παιχνίδι παίζει ο απεσταλμένος του Ερντογάν στο Σύνοδο Κορυφής Αχμέτ Νταβούτογλου, που στην κυριολεξια εκβιάζει τους Ευρωπαίους, με το χαρτί των....
επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, προκειμένου να επυταχύνει την διαδικασία ένταξης της χώρας του στην Ευρώπη, αλλά και να γεμίσει τα ταμεία της χώρας του με ευρωπαϊκα δισεκατομμύρια.

Ο Νταβούτογλου απειλεί πως αν οι Ευρωπαίοι δεν ενδώσουν στις απαιτήσεις του, τότε για κάθε Σύρο ή μετανάστη που επιστρέφεται στην Τουρκία, θα στέλνει έναν στην Ευρώπη.Από θέση ισχύος, όπως αναφέρει η Le Monde, ο Νταβούτογλου απαίτησε περισσότερα χρήματα. Τον Νοέμβριο του 2015 οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν να δώσουν στην Τουρκία 3 δις ώστε να κρατήσει τους Σύρους στα κέντρα κράτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία ζητάει πλέον όχι 3 δις συνολικά αλλά 3 δις κάθε χρόνο.

Η Τουρκία ζητάει επίσης από την Ευρώπη να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο απευθείας από τα κέντρα κράτησης των Σύρων που βρίσκονται στο έδαφός της. Δηλαδή «1 Σύρος για 1 Σύρο».


Οι απαιτήσεις της Τουρκίας

Εκτός των χρημάτων η Τουρκία ζητά να ξεπαγώσουν άμεσα πέντε καφάλαια της ενταξιακής της πορείας τα οποία, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κύπρου.

Όπως ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις λόγω του γεγονότος ότι χθες αργά το βράδυ η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί. Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας τα οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και συνέχισε:

«Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει και καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών και που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση».

«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι ξεκάθαρη και έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Να εκφράσω την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται από αρκετούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί, αν θέλετε, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία».

Τσίπρας: Υπό όρους η ένταξη της Τουρκίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που παρακολουθούν από κοντά τις σημερινές συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής, από ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να διεμήνυσε ότι δεν γίνεται να ανοίξουν κεφάλαια, αν δεν υπάρξουν βήματα στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και άρση του Casus Belli.

Reuters: Απευθείας από την Τουρκία στην ΕΕ οι μετανάστες

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο της συμφωνίας ΕΕ- Άγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής περιλαμβάνει ανταλλαγή προσφύγων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ.Ανάμεσα στις προτάσεις βρίσκεται και εκείνη, να πάρει η Τουρκία πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους και Σύρους. Παράλληλα, η ΕΕ θα παίρνει απευθείας από την Τουρκία έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο, η ΕΕ θα δώσει άλλα 3 δισ. ευρώ- όπως ζητούσε η Αγκυρα- έως το τέλος του 2018 για να βοηθήσει την Τουρκία να φιλοξενήσει τους Σύρους, διπλασιάζοντας την αρχική προσφορά της. Επιπλέον, θα διευκολύνει τη διαδικασία βίζα για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν τη ζώνη Σένγκεν, έως τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή νωρίτερα από ότι είχε σχεδιαστεί.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs