Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ερντογάν: Μία γυναίκα είναι πάνω από όλα μητέρα


«Δεν μπορείς να απελευθερώσεις τις γυναίκες καταστρέφοντας την έννοια της οικογένειας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του...
για την Ημέρα της Γυναίκας, ενώ παράλληλα πρόκρινε την ανάπτυξη ενός τουρκικού μοντέλου για την ισότητα των φύλων.

Η Τουρκία οφείλει να αναπτύξει ένα δικό της μοντέλο όσον αφορά την ισότητα των φύλων, κι όχι να υιοθετήσει τυφλά το μοντέλο που επικρατεί στη Δύση, διαμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο κ. Ερντογάν, που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί από πολιτικούς του αντιπάλους ότι προωθεί μία αντίληψη ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, σημείωσε πως η Τουρκία μπορεί να «κάνει βήματα» για να ενισχύσει την παρουσία των γυναικών, αλλά «υπό το φως της ιστορίας μας και του πολιτισμικού υπόβαθρού μας».

«Μία γυναίκα είναι πάνω από όλα μία μητέρα», σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος, και επέκρινε το καπιταλιστικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι «υποδουλώνει» τις γυναίκες στο κυνήγι κερδών.

«Δεν μπορείς να απελευθερώσεις τις γυναίκες καταστρέφοντας την έννοια της οικογένειας», συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν, σε μία ομιλία που περιείχε αρκετές αναφορές σε χωρία του Κορανιού όπου γίνεται αναφορά στις αρετές της μητρότητας.

Ο τούρκος πρόεδρος μάλιστα επισήμανε ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις σε βάρος των γυναικών που φορούν την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα, υποστηρίζοντας ότι για χρόνια οι γυναίκες που φορούσαν μαντίλα έπεφταν θύματα κακομεταχείρισης.

«Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αξιολογούνται από τη μαντίλα στο κεφάλι τους ή την ενδυμασία τους, αλλά από τις γνώμες στο κεφάλι τους και την πίστη στην καρδιά τους», είπε.

«Δεν επέτρεπαν αυτές που φορούσαν μαντίλες να μπαίνουν σε πανεπιστήμια, σχολεία, δημόσια γραφεία, το αλλάξαμε όλο αυτό», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στον πολύκροτο νόμο που πέρασε η κυβέρνησή του το 2013, με τον οποίο απέσυρε την ιστορική απαγόρευση της μαντίλας μέσα σε δημόσιες υπηρεσίες του κοσμικού τουρκικού κράτους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs