Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Laurene Powell: Η μυστηριώδης γυναίκα που κληρονόμησε την περιουσία του Steve Jobs


Η Laurene Powell Jobs δεν είναι μόνο η χήρα του συνιδρυτή της Apple, Steve Jobs. Είναι επίσης μια καταξιωμένη επιχειρηματίας και μια γενναιόδωρη φιλάνθρωπος, που κατατάσσεται...
μεταξύ των 50 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, σύμφωνα με το Wealth-X.


Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 2011, η Powell Jobs κληρονόμησε την περιουσία του, κυρίως από τις μετοχές της Apple και της Disney αξίας 14,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν και δεν μιλά ποτέ για την προσωπική της ζωή και τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, η Powell Jobs συζητά πιο ανοιχτά τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και τις φιλανθρωπίες των τελευταίων ετών.


Η Laurene Powell Jobs γεννήθηκε στο West Milford του New Jersey, το 1963. Ο πατέρας της, ήταν πιλότος και σκοτώθηκε σε αεροπορική σύγκρουση όταν ήταν 3 ετών και η μητέρα της, η οποία ήταν δασκάλα ξαναπαντρεύτηκε αργότερα.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Εργάστηκε στη Wall Street για την Merrill Lynch και στην Goldman Sachs πριν ξεκινήσει το MBA της στο Stanford Graduate School of Business, το 1989. 

Στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ γνώρισε τον Steve Jobs. Κάθισε δίπλα της κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης, πριν σηκωθεί και μιλήσει ως προσκεκλημένος ομιλητής. Την συνάντησε στο πάρκινγκ και της ζήτησε να βγουν. Από τότε ήταν μαζί.

It was during her time at Stanford that Laurene Powell met Steve Jobs. He briefly sat next to her during a lecture, before getting up to address the room as the guest speaker. Still thinking of her afterward, he asked the young Powell out, in the parking lot. She said yes to dinner, and they were together from then on.

Παντρεύτηκαν το Μάρτιο του 1991, στο ξενοδοχείο Ahwahnee στο Yosemite National Park.


Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: Τον Reed, την Erin και την Eve. Η Eve θα φοιτήσει σε κολέγιο το φθινόπωρο, αφήνοντας τη μητέρα της. Αλλά η Powell είναι μια πολυάσχολη γυναίκα.

Όταν ο Jobs πέθανε από καρκίνο το 2011, η σύζυγός του κληρονόμησε την περιουσία του - συμπεριλαμβανομένων 5,5 εκατομμυρίων μετοχών της Apple και ποσοστού 7,3% στην Walt Disney - καθιστώντας την δισεκατομμυριούχο. Με 14,4 δισεκατομμύρια δολ. περιουσία, η Powell Jobs είναι η τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα στη γη.

Οι μετοχές της στη Disney - οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί σε αξία από το θάνατο του Job - ανέρχονται σε περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολ. και την καθιστούν τον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο της εταιρείας.



Έξυπνη και μορφωμένη, συνέχισε την καριέρα της, με ιδιαίτερη έμφαση στην φιλανθρωπία. «Με την ευρύτερη έννοια, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας, το δίκτυό μας και τις σχέσεις μας για να πραγματοποιήσουμε κάτι καλό, είπε στους Times το 2013.


Στις αρχές της δεκαετίας του '90, συνίδρυσε την Terravera, μια εταιρεία τροφίμων με στόχο την ανάπτυξη βιολογικών πρώτων υλών, όπως τα όσπρια και τα δημητριακά, για τις βιομηχανίες τροφίμων και ζωοτροφών. Αργότερα έφυγε από την Terravera για να περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένειά της.

Το 1997, ίδρυσε την College Track, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά τους μαθητές με χαμηλό εισόδημα να προετοιμαστούν για το κολέγιο. Η College Track έχει επεκταθεί σε οκτώ τοποθεσίες σε όλη την Καλιφόρνια, το Κολοράντο και τη Λουιζιάνα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ξεκίνησε την Emerson Collective, μια οργάνωση που κάνει επιδοτήσεις και επενδύσεις σχετικά με τη μετανάστευση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εκπαίδευση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, υποσχέθηκε 50 εκατομμύρια δολ. για τη χρηματοδότηση του XQ: Το Super School Project, είναι ένα εγχείρημα που έχει ως στόχο τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs