Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016

Πώς μπορώ να προστατέψω το σκύλο μου από το Καλα-αζάρ; - Συμβουλές σε σκυλογονείς


Το Καλα-αζάρ ή αλλιώς Λεϊσμανίωση είναι μια σοβαρή, θανατηφόρος νόσος. Προκαλείται από το...
πρωτόζωο Leishmania infantum. Η νόσος ενδημεί στις μεσογειακές χώρες. Μας εξηγεί η Ιόλη Ραγκούση, κτηνίατρος.Πώς κολλάει ο σκύλος μου ;

Οι σκνίπες, είναι ο μεταφορέας του παρασίτου, οπότε με ένα απλό τσίμπημα από σκνίπες-μεταφορείς, μπορεί να μολυνθεί ο σκύλος. Βέβαια το αν θα εκδηλώσει τη νόσο και σε τι βαθμό εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε σκύλου. Αν ο σκύλος επιβιώσει ακόμα και με δυσμενή πρόγνωση, υπάρχουν θεραπεία, που η σωστή της εφαρμογή μπορεί να χαρίσει μια καλή ποιότητα ζωής για αρκετά χρόνια.


Πώς θα καταλάβω αν ο σκύλος μου έχει λεϊσμανίωση;

Τα συμπτώματα είναι ποικίλα και η εμφάνισή τους διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Συνήθως παρατηρούνται :

Απώλεια σωματικού βάρους

Εύκολη κόπωση

Δερματικές αλλοιώσεις σε διάφορες μορφές και ποικίλους συνδυασμούς

Φλεγμονή στους οφθαλμούς

Διόγκωση λεμφαδένων

Αιμορραγίες

Παθήσεις των νεφρών, νεφρική ανεπάρκεια


Αν παρατηρήσουμε κάποια συμπτώματα καλό είναι να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο για να κάνει εκτίμηση της κατάστασης και αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος, να διαπιστωθεί αν υπάρχει μόλυνση ή όχι.

Το ότι ο σκύλος μας εμφανίζει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα που αναφέρθηκαν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχει από λεϊσμανίωση.
Πώς μπορώ να προστατέψω το σκύλο μου;

Τα εντομοαπωθητικά είναι μία λύση που αν χρησιμοποιείται σωστά και μεθοδικά είναι πολύ αποτελεσμάτικη. Φοράμε λοιπόν στο σκύλο μας αντιπαρασιτικό περιλαίμιο με εντομοαπωθητική δράση, ειδικά τις περιόδους που οι σκνίπες έχουν έξαρση(Μάρτιο-Νοέμβριο). Επίσης αν ο σκύλος μας μένει σε εξωτερικό περιβάλλον καλό είναι να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σπρέυ στο χώρο που κοιμάται. 

Ένας άλλος τρόπος πρόληψης, παράλληλα με τα εντομοαπωθητικά προϊόντα, είναι ο εμβολιασμός κατά της λεϊσμανίωσης. Στην περίπτωση αυτή ακόμα και να τσιμπηθεί ο σκύλος μας από μολυσμένη σκνίπα μπορεί να προστατευθεί λόγω της επαγρύπνησης του ανοσοποιητικού του συστήματος. 

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Πρέπει να φροντίζουμε τα κατοικίδια μας να είναι προστατευμένα όσο το δυνατόν περισσότερο από ό,τι μπορεί να τους στερήσει την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους. Για αυτό συμβουλευόμαστε πάντα τον κτηνίατρο για τους κινδύνους και τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε σε κάθε περίπτωση.

Google+ Followers