Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Πιθανή η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για το Κυπριακό


Ραγδαίες οι εξελίξεις στο ζήτημα...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο Κυπριακό, τη στιγμή που Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί βρίσκονται στο Μον Πελεράν για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων που αφορά πρωτίστως τα κριτήρια του εδαφικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο άνδρες φέρονται να συνομίλησαν την Παρασκευή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Τσίπρας ζήτησε ραντεβού από τον Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στον τούρκο πρόεδρο τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων και εξέφρασε την άποψη ότι, μία πολυμερής διάσκεψη, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα αποτύχει.

Παράλληλα, δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο οι δύο άνδρες να έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία μέσα στην εβδομάδα. Κομβικό ρόλο ωστόσο για μια τέτοια εξέλιξη θα διαδραματίσει η έκβαση των συνομιλιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Ελβετία.

Στην επικοινωνία που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας με τον Ν. Αναστασιάδη το βράδυ της Κυριακής, συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία για την πολυμερή, υπό την αίρεση να πραγματοποιηθεί νωρίτερα διμερής ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο Προέδρο.

Η ημερομηνία της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν παραμένει ωστόσο ακόμη ανοιχτή.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης συνομίλησε δύο φορές με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να συνομιλήσουν και σήμερα.




Νωρίτερα πάντως δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο ανέφεραν ότι στη χθεσινή συνάντηση στο Μον Πελεράν, η συζήτηση δεν αναλώθηκε επί των κριτηρίων για το εδαφικό αλλά κυρίως στη δήλωση της Αθήνας ότι θα συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη για την Ασφάλεια, μόνο για την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον τουρκικό και τ/κ τύπο η δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να υπεισέλθει σε συζητήσεις για τροποποίηση του συστήματος εγγυήσεων, προκάλεσε κρίση με την Ελλάδα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs