Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Πόντιοι και Κύπριοι ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη (Δείτε φωτογραφίες)


Το Διεθνές Συνέδριο «Πόντος-Κύπρος: μια ιστορία, ένας πόνος» πραγματοποίησε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή...
Ποντιακής Νεολαίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπό την αιγίδα 




της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη στις 17 Μαϊου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο Επίσκοπος Αρσινόης, εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β`.

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απηύθυνε αδελφικό χαιρετισμό στον ποντιακό λαό και δήλωσε τη στήριξή του στον αγώνα της αναγνώρισης της ιστορικής πραγματικότητας: «Βρίσκομαι εδώ για να επανοτονίσω τον κοινό αγώνα Κυπρίων και Ποντίων, αλλά και τα κοινά ιστορικά τραύματα με κυριότερο την προσπάθεια των Τούρκων να αλλάξουν τον εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των περιοχών μας».


Επίσης το Συνέδριο χαιρέτισαν: ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, καθηγητής κ. Κώστας Γουλιάμου και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας κ. Άλκης Αναστασιάδης.


Το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με την εισήγηση του Δρ. Νίκου Μιχαηλίδη, κοινωνικού Ανθρωπολόγου από το Princeton University με θέμα: «Κυπριακός και Ποντιακός Ελληνισμός: Συναθλητές στον αγώνα για δημοκρατία και ευημερία στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Κώστα Γουλιάμου, καθηγητή, Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα: «Το Κυπριακό ως Διεθνές, Γεωπολιτικό ζήτημα», του Ευριπίδη Στυλιανίδη, επ. καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Υπουργού με θέμα: «Τραπεζούντος Χρύσανθος: ένας Θρακιώτης πνευματικός ηγέτης των Ποντίων» και του Δρ. Θεοδόση Κυριακίδη, θεολόγου, Υπεύθυνου Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα με θέμα: «Από την ατιμωρησία των νεοτουρκικών και κεμαλικών εγκλημάτων στην συνέχεια των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα προέβαλε την κοινή ιστορία του Πόντου και της Κύπρου, ευαισθητοποιώντας το κοινό με την παρουσίαση των κοινών βιωμάτων του ξεριζωμού και της ωμής ιστορικής αλήθειας.


Παράλληλα με το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε η Παγκόσμια Δράση “We remember”, αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, όπου νέοι και νέες έδωσαν για άλλη μια φορά το ισχυρό μήνυμα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs