Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Στο «κόκκινο» η κατάσταση με το Κατάρ - Αποσύρεται ο ΟΗΕ (φωτό)


Απορριφθήκαν απ’ το Κατάρ οι 13 απαιτήσεις των χωρών του Κόλπου που σημαίνει ...
ότι η κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αναζωπυρώνεται και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Αποτέλεσμα της άρνησης είναι οι Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος και Αραβικά Εμιράτα να εντείνουν το πολιτικό και οικονομικό εμπάργκο, δίνοντας μάλιστα συνέχεια και λέγοντας ότι θα σκεφτούν και περαιτέρω ενέργειες.

Την ίδια ώρα η ένταση αυξάνεται με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνών να δηλώνει «αηδιασμένος» από την απόφαση του Κατάρ να μη συμμορφωθεί.

Στον απόηχο αυτού, τα Ηνωμένα Έθνη, με δήλωση του ίδιου του Προέδρου αποφάσισαν από την 7η Ιουλίου να αποσύρουν τις οποιεσδήποτε ενέργειές, συνεργασίες αλλά και να κλείσουν τα γραφεία του Οργανισμού στο Κατάρ, Ιράν αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Τουρκίας, μέχρι να βρεθεί λύση.

«Τα Ηνωμένα έθνη 70 χρόνια μάχονται κατά της τρομοκρατίας και όσων τη στηρίζουν» αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Εθνών επιμένοντας ότι ο Πρόεδρος του ΟΗΕ θα δώσει στη δημοσιότητα ισχυρή και αναμφισβήτητη απόδειξη ότι το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία, όπως αναφέρει το BBC.

Ο ΟΗΕ καταδικάζει σθεναρά την απόφαση του εμιράτου, το οποίο κατηγορείται ότι υποθάλπει την τρομοκρατία και χρηματοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που το ίδιο αρνείται.

Σύμμαχοι του Κατάρ, το Ιράν και η Τουρκία επιμένουν στη στήριξή τους στη Ντόχα. Μάλιστα Τούρκοι αξιωματούχοι αναφερόμενοι στην απόφαση του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η Τουρκία και το Κατάρ είναι οι μόνοι που μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον των τουρκικών στρατευμάτων.

Στα 13 σημεία των απαιτήσεων των χωρών του Κόλπου, προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο ήταν και το κλείσιμο του του αραβικού τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera.

Το Κατάρ από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι οι απαιτήσεις των αραβικών χωρών ήταν μη ρεαλιστικές και ήταν έτσι δομημένες ώστε να μη γίνουν αποδεκτές, υποδηλώνοντας σαφώς ότι οι χώρες του Κόλπου δεν είχαν καμία πρόθεση να άρουν τις κυρώσεις κατά του εμιράτου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs