Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Οι κεφαλιές χαλάνε τη μνήμη


Το κτύπημα της μπάλας με το κεφάλι επηρεάζει σοβαρά τη μνήμη και τη γενικότερα τη ...λειτουργία του εγκεφάλου για τουλάχιστον 24 ώρες, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα εγκεφαλικής διάσεισης, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν «άμεσες και μετρήσιμες μεταβολές της λειτουργίας του εγκεφάλου» αμέσως μετά από κάθε κεφαλιά, αναφέρουν στη επιθεώρηση EBioMedicine.

Οι 19 νεαροί (ηλικίες 19-25 ετών) ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν παρουσίασαν μείωση από 41% έως 67% στις επιδόσεις τους σε τεστ μνήμης , σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχαν πριν από τις κεφαλιές, ενώ χρειάσθηκαν 24 ώρες για να επανέλθουν οι επιδόσεις τους στα προ της άσκησης επίπεδα. Πέντε από τους αθλητές ήταν γυναίκες.

Τα νέα ευρήματα εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν στη λειτουργία του εγκεφάλου οι αλλεπάλληλες κεφαλιές που κάνουν οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων.

Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι καινούργιες. Στις ΗΠΑ, έχουν ήδη απαγορευθεί οι κεφαλιές στους ανήλικους παίκτες κάτω των 10 ετών, ενώ στη Βρετανία πολλές συζητήσεις εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να πυροδοτεί ο θάνατος του επιθετικού Τζεφ Άστλ το 2002, όταν ήταν μόλις 59 ετών, από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια που είχε προκληθεί από τις κεφαλιές.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ, στη Σκωτία, οι οποίοι εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη των εθελοντών πριν, καθώς και αμέσως μετά, σε 24 ώρες, σε 48 ώρες και δύο εβδομάδες έπειτα από κεφαλιές με τις οποίες απέκρουαν μπάλες που τους πετούσαν οι ερευνητές.

«Για πρώτη φορά οι αθλητικοί όμιλοι και το κοινό έχουν στη διάθεσή τους σαφή στοιχεία για τους κινδύνους που κρύβουν οι επαναλαμβανόμενες προσκρούσεις του κεφαλιού σε μία μπάλα του ποδοσφαίρου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άνγκους Χάντερ, λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας & Αθλήσεως του πανεπιστημίου.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων τρόπων ανίχνευσης, παρακολούθησης και πρόληψης των αθροιστικών, εγκεφαλικών, αθλητικών κακώσεων».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs