Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Σε νέα ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ προχωρά ο ΟΗΕ - Αντιδρούν οι ΗΠΑ


Στην ψήφιση του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσιγνκτον της Ιερουσαλήμ θα προχωρήσει η ...
Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες του ΟΙΣ ανακήρυξαν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και προέτρεψαν κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του. Το Ισραήλ έχει προσαρτήσει το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, την οποία είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, και έχει ανακηρύξει διά νόμου όλη την πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Η προσάρτηση της πόλης όμως δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

Ωστόσο το γεγονός ώθησε την πρεσβευτή των ΗΠΑ να απευθύνει μια απειλητική προειδοποίηση. «Στον ΟΗΕ, μας ζητούν πάντα να κάνουμε περισσότερα, να δώσουμε περισσότερα», τόνισε μέσω Twitter η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι. Πριν προσθέσει: «Λοιπόν, όταν παίρνουμε μια απόφαση, σύμφωνα με τη βούληση του αμερικανικού λαού, για το πού θα εγκαταστήσουμε ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ πρεσβεία, δεν περιμένουμε εκείνοι που έχουμε βοηθήσει να μας βάζουν στο στόχαστρο. Την Πέμπτη, θα γίνει μια ψηφοφορία (για ένα κείμενο) που επικρίνει την επιλογή μας. Οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ονόματα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις σε κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης ώστε να μην ψηφίσουν υπέρ του κειμένου ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι παρόμοια με εκείνη της Χέιλι όταν απευθύνθηκε στους 14 ομολόγους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού ενέκριναν το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από την Αίγυπτο. Να υπενθυμίσουμε πως την περίοδο εκείνη η Χέιλι με βλοσυρό ύφος, είχε αναφέρει πως η έκβαση της ψηφοφορίας αποτελεί «προσβολή» η οποία «δεν πρόκειται να ξεχαστεί». Η ενότητα των 14 υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκε δημόσια ταπείνωση για την αμερικανική διπλωματία.Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ουάσινγκτον κατέφυγε στο δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την έγκριση του κειμένου.

Η νέα ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης με τα 193 κράτη μέλη ενδέχεται να συγκεντρώσει ακόμη και 180 ψήφους, σύμφωνα με ορισμένες πηγές. Αντίθετα με ό,τι ισχύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο στις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης, οι αποφάσεις της οποίας όμως δεν είναι δεσμευτικές. 

Γενικά, το σχέδιο απόφασης της ΓΣ είναι παρόμοιο με εκείνο που είχε προταθεί τη Δευτέρα στο ΣΑ. Έχουν προστεθεί παραπομπές σε αποφάσεις που αφορούν την Ιερουσαλήμ και υιοθετήθηκαν όλες από τη Γενική Συνέλευση, περιλαμβανομένων και πρόσφατων. Το κείμενο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στη ΓΣ από την Υεμένη και την Τουρκία (κράτος μέλος του NATO, όπου οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία) εξ ονόματος αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

Google+ Followers