Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Χαμός από τις δηλώσεις Τουσκ για το προσφυγικό


Σοβαρές επιπτώσεις στις χώρες που έχουν σηκώσει έως τώρα το βάρος της προσφυγικής κρίσης...
, θα έχει η εφαρμογή της πρότασης, την οποία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.




Οι θέσεις αυτές πιθανόν θα προκαλέσουν και την αντίδραση χωρών όπως η Σουηδία που ζητούν δίκαιη κατανομή βαρών. 

Η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Guardian για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων, έχει προκαλέσει τριγμούς στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, καθώς 

τις ποσοστώσεις ήδη αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Ουσιαστικά, ο – Πολωνός – κ. Τουσκ πήρε τη θέση των τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Το περίγραμμα ήδη διαφαίνεται στην επιστολή που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες -ενόψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη – και στην οποία χαρακτηρίζει την ποσόστωση ως αναποτελεσματικό μέτρο.

Σε αυτή την την επιστολή αναφέρεται επίσης ότι το μεταναστευτικό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου.

«Ελπίζω να έχουμε μια ανοικτή και ειλικρινή πολιτική συζήτηση», τονίζει ο Τουσκ και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει - και τι δεν έχει - δουλέψει τα τελευταία δύο χρόνια και να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα».

Στο ειδικό έγγραφο για το μεταναστευτικό, το οποίο επισυνάπτεται στην επιστολή Τουσκ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος της ΕΕ καλεί τους «27» να εδραιώσουν τη συνολική τους προσέγγιση και να την καταστήσουν «περισσότερο βιώσιμη, με βάση τα ασφαλή εξωτερικά σύνορα και την πρόληψη των μαζικών αφίξεων». Συνεχίζει λέγοντας ότι «πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση έως τον Ιούνιο του 2018 για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, βασισμένη στο πνεύμα της ευθύνης και της αλληλεγγύης».


Αντιδρά έντονα ο Αβραμόπουλος 

Οι θέσεις του κ. Τουσκ προκάλεσαν την αντίδραση του αρμόδιου για τη μετανάστευση Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή» την πρωτοβουλία του κ. Τουσκ, λέγοντας ότι όλη η πρόταση υπονομεύει τη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.


Διαφοροποίηση και από Τίμερμανς 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ουσιαστικά συντάχτηκε με τον κ. Αβραμόπουλο μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ΕΕ. Διαφωνώ ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων που επελέγη στη φάση της κρίσης ήταν αναποτελεσματική. Περισσότερα από 32.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί. Όλα τα εργαλεία χρειάζονται, αλλιώς το οικοδόμημα θα καταρρεύσει και αυτό θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά και στην ενιαία αγορά» υπογράμμισε ο Φ. Τίμερμανς.


«Βράζουν» τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου 

Την ίδια στιγμή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκεται εγκλωβισμένος, διαρκώς αυξάνεται, ενώ ζει σε ακατάλληλες συνθήκες και σε υποδομές φτιαγμένες για τη φιλοξενία πολύ λιγότερων ατόμων.

Η ένταση που υπάρχει στα νησιά αποτυπώθηκε στη διαμάχη του δημάρχου Λέσβου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και την αντίδραση του Μαξίμου. 

Ο Σπύρος Γαληνός εμπόδισε μάλιστα αρχικά την τοποθέτηση 50 λυόμενων οικίσκων για τις ανάγκες στέγασης προσφύγων και μεταναστών στο νησί, για να υποχωρήσει αργότερα, κατηγορώντας τον κ. Μουζάλα για έλλειψη πολιτικής. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμαρχοι Σάμου, Λέσβου και Χίου σε επιστολή τους κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό λέγοντας ότι «Μας θυσίασαν για να έχουν κάποιοι την ησυχία τους», «εσείς όλοι λέγατε ότι σε μικρό διάστημα θα αδειάσουν τα νησιά από πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά ήρθε ο γεωγραφικός περιορισμός».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs