Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Buche de Noel


Είναι το γλυκό του ρεβεγιόν. Πρόκειται για το παραδοσιακό γλυκό (Buche de Noel), που συνηθίζουν να...
έχουν στο τραπέζι μετά το γεύμα των Χριστουγέννων οι Γάλλοι. 




Αφράτο και σοκολατένιο, είναι τέλεια επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και είναι σίγουρο ότι θα το ζητάτε όλο το χρόνο...

Ο κορμός αυτός αποτελεί μέρος της Γαλλικής χριστουγεννιάτικης παράδοσης. Οι ρίζες της παράδοσης αυτού του νοστιμότατου γλυκού της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής βρίσκονται στην Κελτική παράδοση.

Την μέρα αυτή οι Κέλτες έψαχναν για ένα κορμό δέντρου από οξιά, δρυ, φτελιά ή κερασιά για να τον κάψουν στο τζάκι (παρόμοιο έθιμο με το δικό μας "χριστόξυλο").

Ήταν ένα σύμβολο της αναγέννησης του Ήλιου και το τέλος του Χειμώνα.


Υλικά για το παντεσπάνι

180 γραμμ. κουβερτούρα

5 αβγά

180 γραμμ. ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση

12 κουταλιές νουτέλα

700 γραμμ. περίπου cream cheese

4 κουταλιές της σούπας κονιάκ


Για τη διακόσμηση

300 γραμμ. κουβερτούρα

ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζεται το παντεσπάνι. Θα χτυπήσετε τους κρόκους από τα αβγά με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα σας. Σε μπεν μαρί, εν τω μεταξύ, λιώνετε την κουβερτούρα. Προσθέτετε τους κρόκους που έχετε χτυπήσει με την άχνη μέσα στην κουβερτούρα και ανακατεύετε καλά. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέστε στο μείγμα της κουβερτούρας.

Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί απλώνετε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνετε τη ζύμη από το παντεσπάνι. Ψήνετε στους 180 C για περίπου 25 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο, το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει. Όταν κρυώσει το καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. (Το παντεσπάνι σας μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για ένα μήνα.)

Το βγάζετε από το ψυγείο και το αφήνετε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ βάζετε το cream cheese, τη νουτέλα και το κονιάκ. Σε πάγκο ή στο τραπέζι σας στρώστε αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίστε το παντεσπάνι. Απλώνετε τα 2/3 περίπου από το μείγμα με την κουβερτούρα πάνω στο παντεσπάνι και τυλίγετε σε ρολό.

Καλύψτε τον κορμό με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα και διακοσμήστε με φλούδες σοκολάτας. Από πάνω πασπαλίστε με άφθονη άχνη ζάχαρη. Ο χιονισμένος κορμός σας είναι έτοιμος.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 °C. Απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί (38x25 περίπου).

Για τη γέμιση, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, τα 50 γρ. άχνη ζάχαρη, τα 45 γρ. σκόνης κακάο και τα 5 γρ. βανίλιας μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές, παχύ μείγμα και τοποθετήστε το στο ψυγείο.

Για το παντεσπάνι, χτυπήστε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τα 100 γρ. ζάχαρης μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέστε τα 35 γρ. σκόνης κακάο, τη βανίλια και το αλάτι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας το μίξερ με καθαρά εξαρτήματα ανάμειξης, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να ασπρίσουν και προσθέστε σταδιακά την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Προσθέστε το μείγμα από τους κρόκους στο μείγμα της μαρέγκας, ανακατεύοντας μαλακά.

Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί και ψήστε το στον προθερμασμένο φούρνο για 12-15' ή μέχρι το κέικ να επανέρχεται όταν το αγγίζετε ελαφρά.

Πασπαλίζετε μια πετσέτα με άχνη ζάχαρη και αναποδογυρίζετε το ζεστό κέικ επάνω της, αφού προηγουμένως έχετε διατρέξει τα εσωτερικά τοιχώματα του ταψιού με ένα μαχαιράκι, για να ξεκολλήσει το κέικ. Αφαιρέστε την λαδόκολλα. Ξεκινώντας από μία μικρή πλευρά του κέικ, το διπλώνετε σε ρολό μαζί με την πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 30'.

Ξεδιπλώνετε το κέικ, απλώνετε το μείγμα με το κακάο έως 2 εκατοστά πριν την άκρη και ξαναδιπλώνετε (χωρίς την πετσέτα) με το μείγμα στην εσωτερική πλευρά. Τοποθετείτε με το τελείωμά του προς τα κάτω σε δίσκο σερβιρίσματος και το βάζετε στο ψυγείο. Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρισμα.


γέμιση

480 ml κρέμα γάλακτος

50 γρ. άχνη ζάχαρη

45 γρ. σκόνη κακάο

1 κ.τ.γ σκόνη βανίλια (5 γρ.)


παντεσπάνι

6 αυγά, διαχωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους

100 γρ. λευκή ζάχαρη

35 γρ. σκόνη κακάο

1½ κ.τ.γ. σκόνη βανίλια

μια πρέζα αλάτι

50 γρ. ζάχαρη

άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs