Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Μιανμάρ: Σύντομα θα ξεκινήσει η δίκη των δύο συλληφθέντων δημοσιογράφων του Reuters


Εκπρόσωπος της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι δήλωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε πως η αστυνομία ...έχει σχεδόν ολοκληρώσει την έρευνά της για τους δύο δημοσιογράφους του Reuters που έχουν συλληφθεί και σύντομα θα ξεκινήσει η νομική διαδικασία εναντίον τους.

Ο Ζάου Χτάι δήλωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι, ο Ουά Λόνε και ο Κιάου Σόε Οο, θα έχουν τότε πρόσβαση σε δικηγόρο και θα μπορούν να συναντηθούν με τις οικογένειές τους. «Δεν θα πάρει καιρό. Η έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», τόνισε ο Χτάι.

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία του είπαν χθες Τρίτη ότι ο Λόνε και ο Σόε Οο κρατούνται στη Γιανγκόν, «είναι σε καλή κατάσταση» και δεν υπέστησαν «παράνομη ανάκριση».

Όταν ρωτήθηκε αν η αστυνομία σέβεται τα δικαιώματα των δύο δημοσιογράφων, ο Χτάι απάντησε: «Ναι, ναι, τους έχω πει να μην κάνουν τέτοια πράγματα». «Τους είπα να ενεργούν βάσει του νόμου. Μου εγγυήθηκαν ότι θα το κάνουν», τόνισε.

Ο 31χρονος Λονε και ο 27χρονος Σόε Οο συμπλήρωσαν χθες Τρίτη μία εβδομάδα υπό κράτηση χωρίς να έχει γίνει γνωστό πού κρατούνται καθώς οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα για το αν παραβίασαν την νομοθεσία Official Secrets Act, που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας. Οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στις 12 Δεκεμβρίου με την κατηγορία ότι είχαν στην κατοχή τους έγγραφα που συνδέονταν με τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ροχίνγκια.

Σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε τη σύλληψή τους και απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους, ακολουθώντας ανάλογες εκκλήσεις από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

«Η κράτησή τους σε ένα μυστικό μέρος και το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο υπογραμμίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εμποδίζει τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης σχετικά με ευαίσθητα θέματα», επεσήμανε ο Μπραντ Άνταμς διευθυντής του HRW για την Ασία.


Συνεχίζονται οι έρευνες για τον ομαδικό τάφο Ροχίνγκια στο χωριό Ιν Ντιν

Ο στρατός της Μιανμάρ συνεχίζει σήμερα την έρευνά του μετά τον εντοπισμό δέκα πτωμάτων σε έναν ομαδικό τάφο σε χωριό της Πολιτείας Ραχίν, μια περιοχή όπου ο βιρμανικός στρατός κατηγορείται ότι διεξάγει εθνοκάθαρση εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

«Μια έρευνα διεξάγεται για να εξακριβωθεί η αλήθεια πίσω από τον τάφο αυτό», εξήγησε ο διοικητής του στρατού σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Facebook, την οποία συνόδευαν φωτογραφίες πτωμάτων σε αποσύνθεση.

Αυτός ο ομαδικός τάφος εντοπίστηκε τη Δευτέρα στο χωριό Ιν Ντιν στην περιοχή της Μαουνγκντάου, επίκεντρο της επιχείρησης του στρατού εναντίον των Ροχίνγκια.

«Θα ληφθούν μέτρα βάσει του νόμου, αν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή», δεσμεύθηκε ο διοικητής.

Μέχρι στιγμής ο στρατός της Μιανμάρ αρνείται όλες τις κατηγορίες ότι σκοτώνει, βιάζει αμάχους και πυρπολεί χωριά των Ροχίνγκια και επισημαίνει ότι μόνο 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων «κανένας αθώος».

Ένα μέλος της ομάδας που συμμετείχε στο άνοιγμα του κοινού τάφου δήλωσε στο AFP, με τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, ότι η κατάσταση αποσύνθεσης των πτωμάτων υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί σκοτώθηκαν πριν περισσότερο από έναν χρόνο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs