Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Στο τραπέζι του διαλόγου Βόρεια και Νότια Κορέα


Την Τρίτη ξεκινούν οι πρώτες συνομιλίες της Βόρειας με τη Νότια Κορέα, ενώ η πρώτη έχει ...
αποστείλει κατάλογο των Βορειοκορεατών αξιωματούχων που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση.
Κύριο θέμα των συνομιλίων είναι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται τον ερχόμενο μήνα στη Νότια Κορέα.

Η συνάντηση Βορρά-Νότου θα πραγματοποιηθεί στο Πανμουντζόμ, ένα συνοριακό χωριό, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Κορέας (1950-53).

Της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο Ρι Σον-Γκουόν, επικεφαλής του βορειοκορεατικού τμήματος διακορεατικών υποθέσεων. Ο Ρι θα συνοδεύεται από τέσσερις αξιωματούχους, στους οποίους θα περιλαμβάνονται υπεύθυνοι για αθλητικά θέματα.

Ο διάλογος επαναλαμβάνεται έπειτα από δύο χρόνια επιδείνωσης του κλίματος στην κορεατική χερσόνησο, στη διάρκεια των οποίων η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τρεις νέες πυρηνικές δοκιμές και πολλαπλασίασε τις εκτοξεύσεις πυραύλων.

Σήμερα δηλώνει πως έχει επιτύχει τον στρατιωτικό σκοπό της: να μπορεί να απειλήσει με πυρηνικά πυρά το σύνολο του αμερικανικού ηπειρωτικού εδάφους.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν το επανέλαβε τη Δευτέρα στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του και προειδοποίησε πως έχει μόνιμα κοντά του το πυρηνικό «κουμπί».

Όμως εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και για να τείνει το χέρι στον Νότο, γεγονός σπάνιο, και να αναφερθεί στο ενδεχόμενο συμμετοχής Βορειοκορεατών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs