Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Πώς θα καταλάβω ότι έχω έλλειψη σιδήρου και τι πρέπει να κάνω;


Ξυπνάτε κουρασμένοι, ακόμη και μετά από αρκετές ώρες ύπνου και αισθάνεστε να κρυώνετε άσχετα από...
τη θερμοκρασία;
Αν νιώθετε συχνά αυτά συμπτώματα, τότε μάλλον πάσχετε από έλλειψη σιδήρου. Η έλλειψη αυτού του αναγκαίου μετάλλου για τον οργανισμό μπορεί να προέρχεται από κακή διατροφή, μέχρι και από κάποια σοβαρή ασθένεια, συνεπώς είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας γι’ αυτά τα συμπτώματα.

Άλλα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου είναι η χλωμή εμφάνιση, το εύκολο μελάνιασμα, η ξηροδερμία και η αίσθηση πρηξίματος. Οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις που προκαλούν αιμορραγία, όπως τα έλκη ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Επίσης, παράγοντας κινδύνου είναι η χρόνια χρήση φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα, όπως η ασπιρίνη. Η χημειοθεραπεία είναι ακόμη ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει αναιμία.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να διαγνωστεί με ένα απλό αιματολογικό τεστ, και έπειτα θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για να διαγνωστεί με ακρίβεια η αναιμία. Συνεπώς, είναι καλή ιδέα να μην ξεχνάτε το τακτικό ετήσιο check-up σας.

Στην αρχή, ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να καταλάβει τι είναι αυτό που σας προκαλεί την έλλειψη σιδήρου. Έπειτα, ξεκινάει η θεραπεία, η οποία θα εστιάσει και στην έλλειψη του μετάλλου, αλλά και στην αντιμετώπιση του παράγοντα που την προκαλεί. Αν η διατροφή σας είναι αυτός ο παράγοντας, έχουμε μερικές προτάσεις για να βάλετε περισσότερο σίδηρο στο πιάτο σας.

Κινόα, Σπανάκι, ειδικά όταν συνοδεύεται με λεμόνι
Άπαχο κόκκινο κρέας
Στρείδια
Φιστικοβούτυρο
Κολοκυθόσποροι
Κόκκινα φασόλια
Φακές
Αποξηραμένα φρούτα

Ο γιατρός θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς και, όπως θα σας πουν οι περισσότεροι γιατροί, υπάρχουν υπέρ και κατά σε κάθε τρόπο θεραπείας της έλλειψης σιδήρου και της αναιμίας. Είναι σημαντικό το πρόγραμμά σας να υπολογίζει τους παράγοντες που σας την προκαλούν, όπως και τη σφοδρότητά της. Αν το πρόβλημα έχει φτάσει σε τόσο δύσκολο σημείο, που απειλείται η ζωή σας, μπορεί να χρειαστείτε μετάγγιση.
iatronet

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο