Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Μετά τον Τραμπ και ο Μακρόν κήρυξε τον πόλεμο στα fake news


Πόλεμο στα fake news που διαδίδονται κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν. ...



Παρουσιάζοντας τους στόχους της νέας χρονιάς σε εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα προτείνει ένα νέο νόμο για την καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

«Θα αναπτύξουμε τα νομικά μέσα για την προστασία της δημοκρατίας από τα fake news. Αν θέλουμε να προστατέψουμε τις φιλελεύθερες δημοκρατίες μας, πρέπει να έχουμε ισχυρή νομοθεσία», είπε.

Λίγο μετά τον εκλογικό του θρίαμβο τον Μάιο ο Εμανουέλ Μακρόν είχε επικρίνει -παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν- ρωσικά ΜΜΕ όπως το RT και το Sputnik ότι δημοσίευσαν «συκοφαντικές αναλήθειες» και «δόλια προπαγάνδα».

Ο 40χρονος πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε χθες ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τις προσεχείς εβδομάδες, τόνισε όμως ότι με τη νομοθετική του πρωτοβουλία θα μπορεί η Δικαιοσύνη να αντιδρά άμεσα διαγράφοντας τις ψευδείς ειδήσεις, κλείνοντας τους σχετικούς λογαριασμούς όπου αυτές αναρτώνται ή μπλοκάροντας την πρόσβαση στην ιστοσελίδα.

Παράλληλα θα θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας για τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ειδικότερα σε περιόδους εκλογών, ενώ θα προβλέπεται και αναδιάρθρωση του γαλλικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, στο οποίο θα δοθούν εξουσίες ώστε «να καταπολεμά οποιαδήποτε προσπάθεια αποσταθεροποίησης από τηλεοπτικά δίκτυα που ελέγχονται ή επηρεάζονται από ξένα κράτη».

Ο Μακρόν είπε ότι θα ζητηθεί η γνώμη των ΜΜΕ για τις λεπτομέρειες του νόμου, ο οποίος, όπως υπογράμμισε, δεν θα πλήττει την ελευθερία του Τύπου, καθώς θα εφαρμόζεται μόνον στη διάρκεια προεκλογικών περιόδων.

Στη Γερμανία η Μπούντεσταγκ ψήφισε νέο νόμο κατά των fake news, που επιτρέπει στις Αρχές να επιβάλλουν πρόστιμα έως και 50 εκ. ευρώ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποτυγχάνουν να απομακρύνουν γρήγορα ψευδείς πληροφορίες.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs