Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Νέα παρέμβαση της Κομισιόν για τα Ίμια: Καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας ο Γιούνκερ


Τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου καταδικάζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. ...



Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις επόμενες ευρωεκλογές, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο είπε: «Είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νέα προειδοποίηση προς την 'Αγκυρα ότι πρέπει να απέχει «από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Η Επιτροπή έχει επισημάνει, επίσης, «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».


Προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης 

Προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί η ένταση γίνονται μέσω συζητήσεων σε ανώτατο επίπεδο διεξάγονται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μετά το επεισόδιο στα Ίμια τα ξημερώματα της Τρίτης.

Απώτερος σκοπός είναι η αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως πάρα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για «τουρκικά Καρντάκ» (σ.σ. Ίμια), ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν αυτός που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ανέφερε πως σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας, θα αποφασιστούν τα μέτρα για να μην υπάρξει κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Παράλληλα είπε πως το «Αιγαίο είναι θάλασσα φιλίας» αλλά «τελευταία υπήρξαν ορισμένες προκλήσεις που ξεκίνησαν στα Ίμια και σε αυτές εμείς απαντήσαμε».

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως «του τονίσαμε έντονα ότι η αποφυγή εντάσεων θα είναι καλύτερη όσον αφορά τις σχέσεις των δύο κρατών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ για τις ενέργειες της Τουρκίας κατά τη διμερή σύνοδο των Υπουργών στις Βρυξέλλες. Επίσης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη βούλησή του να ενημερώσει σχετικά και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την Νέα Δημοκρατία διαμηνύουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συμμετάσχει σε καμία άτυπη συνάντηση που αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο.


Ανεβάζουν τους τόνους κατώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Σε αντίθεση με τον Ερντογάν που τηρεί σιγή ιχθύος μετά τις χθεσινές απειλές και τον Γιλντιρίμ που ανοίγει παράθυρο συνεννόησης, ο Γιγκίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου υποστήριξε πως οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να βάλουν την Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία, ενώ ο στρατός της χώρας διεξάγει επιχειρήσεις στην Συρία. Μάλιστα, είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η απάντηση της Αγκυρας θα είναι σκληρή.


Στρατιωτικές εγκαταστάσεις απέναντι από τα Ίμια 

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα παράλια της Αλικαρνασσού, ακριβώς απέναντι από τα Ίμια στήνονται από τον στρατό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Η εφημερίδα Cumhuriyet δημοσιεύει φωτογραφίες από την παραλία Gumusluk, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «τα έργα πραγματοποιούνται με γοργούς ρυθμούς στην παραλία». Μάλιστα αναφέρει πως κατά τη διάρκεια των εργασιών, ένα στρατιωτικό πλοίο βρίσκεται απέναντι από την παραλία καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Συνεργαζόμενα Blogs